Vuoden kielikurssi ei riitä kotouttamaan maahanmuuttajaa

Pirkanmaalla asuvat maahanmuuttajat pääsevät nykyään nopeasti kielikursseille. Vuoden peruskoulutukselle kaivataan kuitenkin kipeästi jatko-opintoja, jotta myös työelämään pääsy helpottuisi.

Kotimaa
Tummaihoinen mies istuu bussin penkillä.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Vielä viime vuoden lopulla pirkanmaalainen maahanmuuttaja joutui odottamaan kotoutuskurssille pääsyä kolmisen kuukautta. Tilanne on parantunut, ja nyt perustiedot antavalle kurssille pääsee runsaan viikon odotusajan jälkeen.

Kotoutuskoulutus on aikuisille maahanmuuttajille tarjottavaa alkuvaiheen koulutusta, jonka aikana opetellaan suomen kieltä ja viestintätaitoja, yhteiskuntataitoja sekä työelämätaitoja ja työssä oppimista.

Vuosi ei riitä

Tällä hetkellä koulutukseen osallistuu Pirkanmaalla kolmesataa maahanmuuttajaa. Vaikka perusopintojen kohdalla tilanne on hyvä, moni maahanmuuttaja kaipaa syventäviä kieliopintoja, joiden avulla työelämään sijoittuminen todennäköisesti helpottuisi.

- Opiskelijoiden joukko on hyvin kirjava: joukossa on niin hyvin koulutettuja ihmisiä kuin niitäkin, joilla ei ole juuri minkäänlaista opiskelu- tai työtaustaa. Vuoden koulutuksen jälkeen kielitaitotaso ja muut yhteiskunnalliset valmiudet ovat hyvin erilaisia, sanoo koulutussuunnittelija Janne Haikansalo Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta.

Haikansalo pitää maahanmuuttajan kotoutumisen pahimpana pullonkaulana aikaa koulutuksen jälkeen.

- Moni ei vielä vuoden kestäneen opiskelun jälkeen pysty hakeutumaan työelämään tai opiskelemaan. Ajalle kototutumiskoulutuksen ja työelämän välillä ei ole tarjolla riittävästi koulutusapua.

Herätys, koulut!

Maahanmuuttajien kotoutuminen edellyttää Janne Haikansalon mukaan valppautta myös oppilaitoksilta.

- Oppilaitosten täytyy olla hereillä ja kuulostella, millaisia tarpeita työelämän puolella on ja millaisia maahanmuuttajaryhmiä meille tulee. On tärkeää pohtia, miten ihmiset pääsisivät mahdollisimman sujuvasti ja pian siirtymään työelämään.

Polku kotoutumiskoulutuksen alkumetreiltä työelämään on pitkä.

- Kielitaidon ja ammatillisten valmiuksien kehittyminen työelämään riittävälle tasolle kestää ilman muuta useamman vuoden. Toisilla kehitys tapahtuu nopeasti ja toisilla vie pidempään, tämä pitää vain hyväksyä.

Sodan sijaan kakunkoristeita

Irakilainen Adeeb Wafaa muutti Suomeen kolme vuotta sitten. Hän pakeni kotimaassaan riehuvaa sotaa ja löysi rauhallisen kotipaikan Tampereelta. Nyt nainen opiskelee suomea ja haaveilee kondiittorin ammatista.

- Minua kiinnostavat kakut, keksit ja kaikki mitä leipomoissa tehdään. Haluaisin koristella kakkuja.

Suomalaiset kakut eivät Wafaan mukaan eroa juurikaan irakilaisista. Kielen kanssa joutuu sen sijaan painimaan.

- On tärkeää osata suomea, kun asuu täällä. Suomen kieli on kuitenkin todella vaikea kieli. Pitäisi vain olla aktiivinen ja puhua suomalaisten kanssa, kokeilla ja yrittää.