Myanmar tunnusti poliittiset vangit

Myanmariin perustetaan laajapohjainen ryhmä arvioimaan, ketkä ovat vankilassa poliittisista syistä ja kuuluisi vapauttaa.

Ulkomaat
Mielenosoittaja kahleissa ja kyltti.
Myanmarin poliittisten vankien vapauttamista vaadittiin mielenosoituksessa Manilassa, Filippiineillä 13. maaliskuuta 2012.Dennis M. Sabangan / EPA

Myanmarin hallitus on perustanut komitean, jonka on määrä tutkia poliittisten vankien tapaukset heidän vapauttamisekseen, kertovat Myanmarin valtiolliset tiedotusvälineet. On erittäin harvinaista, että Myanmar myöntää ihmisten vangitsemisen poliittisista syistä.

Myanmarissa on vapautettu satoja mielipidevankeja sitten toissa maaliskuun, jolloin sotilasjuntta luovutti vallan siviilihallitukselle. Heitä ei kuitenkaan ole suoraan myönnetty poliittisiksi vangeiksi.

Presidentti Thein Seinin edustajan mukaan vankien taustojen selvittäminen on keskeinen kysymys kansallisen sovun saavuttamiseksi. Hallitus lupasi selvityksen viime vuoden lopulla Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Myanmarin-vierailun alla. Samalla luvattiin päästää Punainen Risti vierailemaan vankiloissa.

Viestimien mukaan komitea, joka tutustuu kaikkien mahdollisten mielipidevankien tapauksiin, muodostetaan hallituksen, oppositiopuolueiden ja kansalaisjärjestöjen edustajista.

Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että sotilasjuntan aikana noin 2 000 ihmistä tuomittiin vankeuteen pelkästään poliittisista syistä.

Lähteet: AFP