Ainutlaatuinen kokeilu: Pikkuvilperit opettelevat itsehillintää nyrkkeilysalilla

Porissa etsitään keinoja alle kouluikäisten lasten itsehillintään. Lapsille annetaan tilaa nyrkkeilysalilla, jossa heillä on lupa olla energisiä ja vilkkaita. Nyrkkeilysalilla lapset saavat löydä ja olla vihaisia, mutta samalla he oppivat vastuullisuutta ja toisen kunnioittamista. Malli on ainutlaatuinen Suomessa.

urheilu
Pikkulapsi nyrkkeilysalilla
Tapio Termonen / Yle

Porin NMKY:n nyrkkeilysalilla käy kova kuhina, kun toista kymmentä lasta osallistuu Vilperi-Boxin harjoituksiin. Nuorin joukossa on vasta 4-vuotias eikä lajiharjoittelu ole ollenkaan pääasia. Nyrkkeilyyn tutustutaan leikin varjolla ja ohjelmassa huomioidaan lasten omia toiveita. Erityisen mukavaa on esimerkiksi vessapyttyhippa, kertoo 6-vuotias Eetu Collander.

Salilla lapset voivat purkaa energiaansa ohjatusti. Hanskojakin käytetään, mutta lyöntejä annetaan vain säkeille ja pistehanskoille. Vilperi-Boxin tavoite on se, että ohjattu riehuminen salilla rauhoittaa elämää salin ulkopuolella.

Ei jää ehkä energiaa riehua sitten muualla, kun täällä saa päästellä niitä höyryjä

Nyrkkeilyohjaaja Kati Collander

Vilperi-Box toteutetaan Porin urheilutalolla vapaaehtoistoimintana ja kausimaksurahoilla kustannetaan tarvittavia välineitä ja salivuokrat.

Toisiaan vastaan Vilperi-Boxissa ei nyrkkeillä. Ohjattu toiminta antaa kuitenkin mahdollisuuden siihen, että lapsi saa luvan kanssa riehua ja koitella voimiaan. Sellainen tarve meillä on lähes kaikilla ihan luonnostaan olemassa. Salilla nämä "vilperit" oppivat sen mitä vaikutuksia esimerkiksi toisen lyömisesta voi olla.

- Toinen voi satuttaa itsensä tosi pahasti, selittää 6-vuotias Sanni Repo vakavana.

Koko maassa ainutlaatuinen Vilperi-Box päättyy tällä erää keväällä, muuta jatkoa suunnitellaan jo ensi syksyksi.