Pienoismallit maakuntamuseon sisäänheittäjinä Savonlinnassa

Eteläsavolaiset pienoismalliharrastajat pääsevät esittelemään luomuksiaan museossa Riihisaaressa. Innon pienoismalliharrastukseen toivotaan lisääntyvän näyttelyn myötä.

pienoismallit
Lentokoneiden pienoismalleja Savonlinnan maakuntamuseossa.
Lentokoneiden pienoismallit myös lentävät esikuviensa tapaan.Adam Bellgrau / Yle

Idea pienoismallinäyttelyyn lähti savonlinnalaisen Uwe Geppertin pienoisrautatiestä. Näyttelymestari Anssi Taskinen oli nähnyt Geppertin pihamaalle rakennetun pienoisrautatien ja toivoi minijunakalustoa myös maakuntamuseoon. Harrastajalle kutsu on mieluinen.

- Kyllä on kiva saada näitä esille. Näyttää mitä harrastajat touhuavat kellareissa ja takahuoneissa, Uwe Geppert toteaa.

Ainakin kesään asti avoinna olevassa näyttelyssä on esillä 17 eri näytteilleasettajan pienoismalleja autoista paperikoneeseen. Maakuntamuseolla näyttelystä toivotaan sisäänheittäjää.

- Nekin, jotka ei normaalisti museossa käy, löytäisivät tämän meidän pienoismallinäyttelyn. Jos tulisi sellainen mielikuva, että museo ei ole mikään vakava paikka, tänne voi tulla viihtymään, näyttelymestari Anssi Taskinen sanoo.

Pienoislentokoneet osaavat lentää esikuviensa tapaan

Katseenkiinnittäjiä ovat muun muassa täysin lentokelpoiset pienoislentokoneet ja lennokit. Koneiden kokoamiseen on kulunut vuosia. Tunteja ei kuitenkaan lasketa.

- Mikä harrastus tahansa, kun se hulluudeksi asti menee, niin kaikki käytettävissä oleva aika siihen menee... ja vähän yli, lentokoneharrastaja Ossi Kilpeläinen tuumaa.

Pienoislentokoneet ovat museossa lainassa, sillä kilpailujen aikaan koneet ovat tositoimissa.

- Esimerkiksi minun kisakone on tuossa seinällä. Keväällä, kun on kisoja, niin se haetaan lainaan kisapaikalle.

Kun lentokoneharrastajien taidonnäytteitä pyydettiin esille, oli edessä runsaudenpula.

- Minä sanoin, että varmasti tulee tila täyteen. Esimerkiksi Asko Partasen koneista esillä on vain muutaman kymmenen prosentin verran, Kilpeläinen laskeskelee.

Lentokoneet tehdään taidolla. Koneiden siipien kärkiväli on reilusti toista metriä ja polttomoottori nostaa yli 10 kiloa painavan minikoneen oikeasti yläilmoihin.

Harrastus näyttää fysiikan lait toteen käytännössä.

- Selitetään, että minkä takia jossain pitää olla paksumpi rima kuin toisessa kohtaa, niin fysiikan totuudet tulee siinä puolihuolimattomasti. Ihmiset tajuavat, että kannattaa opiskella muunkin takia, kuin opettajaa varten.

Mikä on harrastuksen tulevaisuus?

Esillä on vuosikymmenien työpanos, mutta miten käy tulevaisuudessa? Pitkän linjan pienoismalliharrastajaa askarruttaa tulevien sukupolvien into pienoismalleihin.

- Nykynuoriso katsoo kyllä mielellään: "Ai toi liikkuu, ai toi lentää", mutta ei ole enää kärsivällisyyttä tehdä itse. Olemme kuoleva sukupolvi. Uusia harrastajia tarvittaisiin, junaharrastaja Uwe Geppert murehtii.