Arno Kasvi tyrmää poppelinkaadon

Turussa Aurajoen rannasta kaadettiin torstaina jättikokoinen tsaarinpoppeli. Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvin mielestä kaato oli tarpeeton toimenpide. Poppeli aiheutti myös kiintoisan kasviopillisen kiistan.

luonto
Kaadetun poppeli kuntoraportti.
Lönnrotinpuistosta kaadetun poppelin kuntoa oli tutkittu monin tavoin.Kalle Talonen / Yle

Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi kävi aamupäivällä katsomassa, kun moottorisahat antoivat kyytiä Turun Lönnrotinpuistossa kasvaneelle tsaarinpoppelille. Kasvi tutki paikalla latvuksesta jo leikattuja oksia ja totesi niiden olevan hyvässä kunnossa. Samaa todisti Kasvin mukaan paikalla ollut dendrologi Robert Rainio. Nyt suoritettu kaato saakin Kasvilta täystyrmäyksen.

- Vanhat puut eivät koskaan ole täysin terveitä, sanan varsinaisessa merkityksessa. Tätä puuta on hoitoleikattu ennenkin ja sellainen olisi voitu suorittaa nytkin, Kasvi sanoo.

Onttous voi olla myös vanhan puun ominaisuus. Se saattaa kestää paremmin myrskytkin, kun sen runko antaa tuulelle periksi.

Arno Kasvi

Turun kiinteistöliikelaitoksen puuasiantuntija Aki Männistön mukaan kaadettu puu oli ytimeltään laho ja sienirihmaston heikentämä. Kasvikin sanoo havainneensa jättipoppelissa aukon sen juurella, muttei silti olisi ryhtynyt kaatoon.

- Onttous voi olla myös vanhan puun ominaisuus. Se saattaa kestää paremmin myrskytkin, kun sen runko antaa tuulelle periksi. Näitä hommia ei tiedäkään, jos ei ole asiantuntija, Kasvi selittää.

Tutkimustuloksia osattava tulkita oikein

Kasvin mukaan puusta tehdyt tutkimustulokset eivät ole turhia, mutta niitä pitäisi tulkita oikein. Kaatoa perusteltiin muun muassa ultraäänitutkimustuloksilla.

- Ontto puu ei aina tarkoita suoraan kaatovalmista puuta. Jos niin olisi, niin tämänkin kaupungin keskustasta pitäisi sitten kaataa joka toinen puu, Kasvi lataa.

Emeritus ylipuutarhuri sanoo poppeleiden olevan erityisen kestäviä kaupunkioloissa.

- Tämäkin kaadettu puu on kestänyt kovia kasvuoloja.

Kasvi on huolestunut suurten puiden kohtaloista ja kohteluista Turussa.

- Turussa on jo talojen poistaminen ja repiminen muuttanut paljon miljöötä. Mitä vanhaa meille jää, jos täältä revitään vielä kaikki vanhat puutkin? Kasvi kysyy.