Pohjoismainen tutkimusryhmä: Suomessa käytetty rokote vahvistui narkolepsian syyksi

Pohjoismaisten tutkijoiden mukaan juuri Pandemrix-rokote on ollut syynä narkolepsiaan. Taustalla on ilmeisesti kahden rokotteen erilainen valmistustekniikka. Esimerkiksi Kanadassa käytetty sikainfluenssarokote ei altistanut samalla tavalla narkolepsialle kuin Pandemrix.

Kotimaa
Pandemrix -rokotepurkki.
Pandemrix-rokote (oik.). Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.Boris Roessler / EPA

Suomessa sikainfluenssarokotteena vuonna 2010 käytetyn Pandemrix-rokotteen yhteys narkolepsiatapauksiin on saanut lisävahvistusta.

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan Pandemrix-rokote olisi ollut syynä siihen, että osa rokotetuista lapsista sairastui narkolepsiaan. Tutkijoiden mukaan Kanadassa sikainfluenssarokotteena käytetty Arepanrix ei altistanut samalla tavoin narkolepsiaan kuin Pandemrix-rokote. Syynä näyttäisi olevan rokotteiden erilaiset valmistustekniikat, kertoo professori, unitutkija Markku Partinen.

- Kanadassa yhteys on noin 10 kertaa heikompi kuin Pohjoismaissa. Ja tämä tarkoittaa sitä, että kansainvälisestikin tutkijat myöntävät sen, että yhteys on nimenomaan rokotteen ja narkolepsian välillä, Partinen sanoo.

Partisen mukaan vain neljä prosenttia narkolepsiaan sairastuneista oli sairastanut sikainfluenssan, eli sikainfluenssaa ei voida pitää narkolepsian syynä.

Syynä valmistustekniikan ero

Rokotteen valmistusvirheestä Partisen mukaan ei ole kyse. Tehosteaineet molemmissa rokotteissa ovat tulleet samasta tehtaasta Belgiasta, mutta rokotekomponentti on tullut eri paikasta.

- Rokotekomponentti on tullut Pandemrixiin Saksasta ja Arepanrix-rokotteeseen se on tullut Kanadasta. Tarkemmissa tukimuksissa nämä viittaa siihen, että kyseessä voisi olla prosessiero, eli se rokotekomponentti on valmistettu hieman erilaisella tekniikalla Saksassa kuin Quebecissä Kanadassa, Partinen selventää.

Hänen mukaansa molemmat tekniikat ovat olleet viranomaisten hyväksymiä.

- Kukaan edeltä osannut arvata, että tähän saksalaiseen tekniikkaan kenties liittyisi jotakin ongelmia. Eli ei ole virheestä kyse vaan yksinkertaisesti se prosessi on tuottanut jotakin, mikä on sitten osaltaan ollut aiheuttamassa sitä narkolepsiaa.

Partisen mukaan narkolepsiaa ei oltaisi voitu mitenkään välttää etukäteen, sillä kukaan ei ole tiennyt sen mahdollisuudesta.

Sitä, onko suomalaisilla tai pohjoismaisilla erityinen geneettinen taipumus narkolepsiaan, ei professori osaa vielä sanoa. Geenien vaikutusta narkolepsiaan aletaan tutkia kevään aikana.