Hyppää sisältöön

Hevosesta voi löytyä apu alkoholismiin ja masennukseen

Korkki pysyy todennäköisemmin kiinni, kun tiedossa on tallipäivä. Sosiaalipedagogisella hevostoiminnalla pyritään hyvinvoinnin tukemiseen.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta tähtää sosiaaliseen kasvuun ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Asiakas voi olla esimerkiksi perheväkivaltaa kokenut, mielenterveyskuntoutuja tai alkoholisti.

- Tallille pitää tulla selvin päin, ja se voi olla ratkaiseva syy olla avaamatta korkkia. Mielenterveyspotilas jaksaa herätä aamuun, kun tietää että on tekemistä, kertoo sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Tiina Jokinen.

Asiakkaalle tehdään yksilöllinen suunnitelma. Tavoitteena voi olla vaikkapa itsetunnon kohentaminen tai vastuullisuuden oppiminen. Jos arjen rutiinit tökkivät, niin niitäkin voi harjoitella tallilla. 

- Harjataan hevonen ja huolehditaan että se saa ruokaa ja puhdasta vettä puhtaista astioista, Jokinen sanoo.

Kehonhallinta kehittyy

Kehonhallintaa ja itsevarmuutta kohennetaan esimerkiksi talutusharjoituksilla.

- Jos polulla on heinää eikä taluttaja ole tarpeeksi päättäväinen, niin Api kyllä pysähtyy syömään, Jokinen nauraa rapsutellen tummanruskeaa karvaista islanninhevosta.

Islanninhevoset ovat erityisen hyviä työkavereita, sillä ne ovat rentoja ja rauhallisia.

- Ja rauhallisuus tarttuu asiakkaisiin. Jotkut eivät ensin uskalla koskea, mutta kun hevonen tuijottaa lempeästi tukan alta, niin asiakkaat rohkaistuvat voittamaan itsensä.

Kun ihminen nakataan hevosen selkään ilman satulaa, niin on pakko pysähtyä olemaan hetkessä.

Tiina Jokinen

Kyytiä ja kyyneleitä

Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan tuloksia on vaikea mitata vedenpitävästi, mutta Jokisella on hyviä kokemuksia esimerkiksi stressin lievittämisestä.

- Jos on kovassa stressitilassa, niin sitä vain suorittaa eikä osaa pysähtyä. Kun ihminen nakataan hevosen selkään ilman satulaa, niin on pakko pysähtyä olemaan hetkessä.

Toisinaan padot aukeavat ryöpsähtäen, kuten eräälle asiakkaalle kävi.

- Hän alkoi ajatella tilannetta jälkikäteen,  kyyneleet valuivat silmistä ja tunnelukot aukesivat, Jokinen kuvailee.

Menetelmää voidaan hyödyntää myös vanhustyössä, sillä ohjauksessa tehdään muutakin kuin ratsastetaan. Ja toki osa vanhuksistakin uskaltautuu hevosen selkään.

- Riippuu ihan siitä kuinka sporttisessa kunnossa vanhus on, Jokinen hymyilee.

.
.