1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vain harva ammattilainen kuvaa enää mustavalkofilmille

Vanhan koulukunnan valokuvaajat ovat hävinneet lähes tyystin pohjalaisilta lakeuksilta. Suurin osa ammattivalokuvaajista on siirtynyt uuden tekniikan myötä digikuvaukseen. Yksi harvoista mustavalkofilmille kuvaavista on vielä jurvalainen Kalervo Puskala.

kulttuuri
Kalervo Puskala siirtää lamppuja studiossa.
Kalervo PuskalaPasi Takkunen / Yle

Tasan 60 vuotta sitten Kalervo Puskala otti uransa ensimmäisen valokuvan. Tuolloin 18-vuotiaan miehen kameraan tallentui sotaväkeen lähtemässä ollut Eeli Korpi-Kaija polkupyöränsä kanssa. Siitä lähtien ihmiset ovat olleet Puskalan kuvauskohteina. Valintaa motivoi sen haasteellisuus ja ihmisten kanssa tekemisissä oleminen.

- Joku viisas on joskus sanonut että ihminen on alati kiehtova. Jokaisen mallin tasolle pitää pystyä kuvaajan asettumaan, toteaa Kalervo Puskala.

Ajan kuluessa kuvaaminen on muuttunut ja nykyään se käy helposti muun muassa digikameralla tai kännykällä. Kalervo Puskala kuitenkin pitää kiinni perinteistä ja vanha mustavalkofilmi on hänelle se tärkein tekniikka.

Muotokuva vei voiton ympäristön dokumentoinnista

Puskala on ottanut urallaan oman arvionsa mukaan reilut 10000 kuvaa ja hän on saanut muun muassa valtion valokuvataiteenpalkinnon kahdesti. Kalervo Puskalaa harmittaa se, että ympäristön dokumentoiminen kameran avulla on jäänyt häneltä paitsioon muotokuvauksen viedessä voiton. Kameraan on tarttunut myös lukuisia mainoskuvia, lähinnä huonekaluista.

Yksi haastavimmista tapauksista valokuvaamisen saralla sattui, kun kuvauksen kohteena oli lapsi.

- Kun kaikki konstit oli koitettu, kysyttiin äidiltä, että mille lapsi tapaa kotona nauraa. Äiti hetken tuumaamisen jälkeen sanoi että kun hakee sanomalehden ja kryppää sitä. Ja näin tehtiin, haettiin sanomalehti ja tilanne oli pelastettu, muistelee Kalervo Puskala.

Lue seuraavaksi