Tabletti avaa uuden maailman kehitysvammaiselle

Tablettitietokoneista on saatu oiva apuväline kehitysvammaisten opetukseen ja arkeen. Kosketusnäytöt mahdollistavat yhteydenpidon ystäviin myös niille, joille tietokoneen hiiren käyttäminen on ollut mahdotonta.

Kotimaa
Videopuhelu viittomalla
Sakari Partanen / Yle

Tablettitietokoneet yleistyvät kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien opetuksessa. Luovin ammattioppilaitos Liperissä on ottanut ensimmäisinä käyttöönsä tabletteja ja kokemukset ovat erinomaisia.

Tabletti tai täpytin, kuten luovilaiset itse kutsuvat, on avannut uuden maailman muun muassa Jerelle, joka ei pystynyt käyttämään tietokoneen hiirtä sen vaativan motoriikan takia.

- Nyt Jere pystyy tuolta kosketusnäytöstä sormella valitsemaan esimerkiksi päiväohjelmaan laitettavia kuvia. Koneessa on mukana myös telakkanäppäimistö, jonka avulla hän voi kirjoittaa sanat kirjain kerrallaan, kun ne hänelle viitotaan, kertoo ohjaaja Katja Koponen.

Matikan tunnilla täpyttimellä on helppoa tehdä tietokone-matikkahommia.

Antti Toivonen

- Matikan tunnilla täpyttimellä on helppoa tehdä tietokone-matikkahommia, kertoo Luovissa opiskeleva Antti Toivonen.

Koneen etuna on luokan erityisopettaja Minna Kelan mielestä myös se, että kotiväki pysyy hyvin ajan tasalla lastensa tekemisistä. Päivittäin tehdyt tehtävät ladataan pilvipalveluun, josta niihin pääsee käsiksi myös vanhemmat ja huoltajat.

Yhteydenpito onnistuu nyt viittomalla

Opiskelijoiden kannalta parasta on se, että koneet saa ottaa myös kotiin. Siellä verkosta kuunnellaan musiikkia, katsellaan videoita tai käytetään vaikkapa kehitysvammaliiton suunnittelemaa omaa Facebookkia, eli Kaveripiiri-sivustoa.

Tablettikoneita käytetään
Elsa Laakkonen etsii netistä ruokareseptejäYle / Sakari Partanen

- Etsin netistä ruokareseptejä ja katson Salkkareita, kertoo opiskelija Elsa Laakkonen.

Yksi androidpohjaisen koneen käytetyimmistä sovelluksista kuitenkin videopuhelut mahdollistava Talk-sovellus. Se mahdollistaa yhteydenpidon kavereihin ja kotiväkeen omatoimisesti, ilman ohjaajan läsnäoloa.

Sitä halutaan ehdottomasti ehdottomasti käyttää opetuksessa.

Minna Kela

- Videopuheluita on tosi kiva soittaa, Antti Toivonen sanoo.

- Osa meidän opiskelijoista käyttää kommunikoinnin tukena tukiviittomia, joten videopuhelusovelluksella niiden käyttäminen on mahdollista, selvittää erityisopettaja Minna Kela.

Tällä hetkellä tabletteja on hankittuna vasta viisi kappaletta, mutta hyvien kokemusten johdosta niitä on tarkoitus tilata roppakaupalla lisää myös muihin Luovin yksiköihin Suomessa.

- Se on huomattu, että sitä halutaan ehdottomasti ehdottomasti käyttää opetuksessa. Se on kommunuikoinnin tukena opiskelijoiden keskenäisessä sekä kodin ja koulun välisessä yhteistyössä, Minna Kela hehkuttaa.