1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Syövän syntyä voidaan jäljitellä laboratoriossa

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan syöpäsolujen synty voidaan käynnistää estämällä solujen normaali jakaantuminen. Syövän synnyn parempi tunteminen voi auttaa syövän hoidossa ja sen leviämisen estossa.

Kotimaan uutiset
Tutkija työskentelee laboratoriossa.
Nic Bothma / EPA

Gunilla Högnäs tutki väitöstyössään, mitä normaaleille soluille tapahtuu, kun niiden jakaantuminen häiriintyy. Högnäsin tutkimuksen tulokset osoittavat, että syövän syntyä voidaan jäljitellä laboratoriossa pelkästään solujen jakaantumista estämällä.

Integriinien toiminta tärkeää

Högnäsin tutkimuksessa tarkasteltiin integriinejä, solun pinnan tarttumisproteiineja, joiden avulla solu muodostaa kontakteja muiden solujen kanssa.

Tutkimuksen mukaan integriinien häiriintynyt toiminta voi johtaa pahanlaatuisten solujen syntyyn ja edistää syöpäsolujen leviämistä elimistössä.

Syy vai seuraus

Ihmisen syöpäsoluista tiedetään, että useimmat niistä sisältävät poikkeavan määrän kromosomeja, mutta on epäselvää, onko tämä epänormaali perimä syövän syy vai seuraus.

Toistaiseksi ei myöskään tiedetä, mikä mekanismi johtaa tähän epänormaaliin kromosomilukuun ihmisen soluissa. Högnäsin väitöskirjan tulokset viittaavat siihen, että integriinit osallistuvat tähän mekanismiin.

Väitöstutkimuksen tulosten mukaan integriinien solunsisäistä kuljetusta tarvitaan solujen perimän tasapainon ylläpitämisessä, sillä häiriöt tässä kuljetuksessa solunjakautumisen aikana aiheuttavat muutoksia solujen perimässä ja johtavat siten pahanlaatuisten solujen syntyyn.

Gunilla Högnäsin väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina puoliltapäivin.

Lue seuraavaksi