1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

50-luvun reportteri palasi radioon

Rovaniemellä edelleenkin asuva Sirkka Rautio työskenteli Lapin Radiossa aikana, jolloin radiouutiset olivat STT:n yksinoikeus ja lähetysaikaa Lapissa oli ensin tunti ja myöhemmin kaksi tuntia viikossa.

Kotimaan uutiset
Sirkka Rautio Lapin Radion studiossa mikrofonin äärellä
Sirkka Rautio innostui studion tekniikasta ja kokeili, miltä tuntuisi taas istua mikin ääressä.Sauli Antikainen / Yle

Lähes 90-vuotiaan Sirkka Raution äänessä on sama heleys kuin nuoruuden radiohaastatteluissa. Puhe on kaunista ja jäsenneltyä, lauseet tiiviitä, kun hän muistelee vuosia 1951-1967, jolloin hän radiotyötä teki. Radiolla oli tilat lääninhallituksen matalassa siivessä.

- Tilaa oli suurinpiirtein tuon yhden huoneen verran. Kaikki olivat freelancereita ja tekivät radiotyötä oman toimensa ohella.

Sirkka Rautio oli muuttanut miehensä työn perässä Rovaniemelle vuonna 1948. Juristipuoliso työskenteli lääninhallituksessa ja siinä samassa pihapiirissä he myös asuivat. Kolme poikaa syntyi reilun kolmen vuoden aikana: Yhteiskunnallisen korkeakoulun sanomalehtilinjan käyneelle perheenäidille freelancetyö kodin naapurissa sopi.

- Ja sen takia olinkin sellainen heittopussi, joka oli helppo lähettää tekemään juttuja ja kävin monesti myös kuuluttamassa lähetyksiä.

Sormet syyhyävät radiotyöhön

Piipahdamme Lapin Radion studiossa. Sirkka Rautio seuraa lähtystä juontavan Hillevi Antikaisen työskentelyä silmät innosta hehkuen.

- Sormet syyhyäisivät päästä tekemään radiotyötä taas. Rakastan tekniikkaa ja miten hienoja ja aikaa säästäviä nämä nykysysteemit ovatkaan, hän toteaa digitaalista äänenkäsittelyä seuratessaan.

Sirkka Raution uran aikana radiohaastattelut tehtiin avokelanauhureilla ja juttu koostettiin leikkaamalla ja liimaamalla. Nyt äänenkäsittelyohjelmalla leikkaus syntyy parissa sekunnissa.

- Voi, miten hienoa tekniikan kehitys onkaan!

Ylen digiarkistosta löytyy neljä Sirkka Raution tekemistä jutuista. Hän empii ensin, haluaako niitä edes kuunnellakkaan nyt lähes 50 vuotta myöhemmin, mutta uppoutuu nopeasti lohenkalastajan haastatteluun vuodelta 1964.

- Olen ajatellut kaikki nämä vuodet, että juttuni olivat jotenkin lapsellisia mutta ihan hyvältähän nämä kuulostavat.

Sirkka Rautio myöntää, että radiokokemuksista oli hyötyä myöhemmin, kun hän siirtyi opettajaksi kauppaoppilaitokseen.

- Sanomisen tiivistäminen on tärkeää myös opetustyössä.

Lue seuraavaksi