1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaavuori huolestui energiaremonttilaiskuudesta

Elinkeinoministerin mielestä taloyhtiöt eivät tee riittävästi energiatehokkuutta parantavia korjauksia muiden remonttien yhteydessä. "Energiatehokas rakentaminen ei ole rakettitiedettä", vakuuttaa entinen asuntoministeri.

Helsingin Myllypuron alakoulua remontoidaan sisäilmaongelmien vuoksi. Kuva: Yle

Kun puhutaan energiantuotannon ympäristöhaittojen vähentämisestä, yksi suurista suosikeista on energian säästö. Kylmässä Suomessa erityisesti rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen on ladattu suuria toiveita. Elinkeinoministeri ja entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pelkää, että toiveet jäävät vanhojen talojen remontoimisen suhteen vaille katetta.

- Rakennuskannan uusiutuminen on kyllä huolestuttavan hidasta. Uudet rakentamismääräykset, joita olin itse aikanaan säätämässä, pitävät huolen siitä, että uusi rakennuskanta on olennaisesti energiatehokkaampaa kuin vanha. Mutta vanhan korjausrakentamisessa ikävä kyllä laiminlyödään näiden energia-asioiden huomioonottaminen huolestuttavan useassa tapauksessa.

Talo voi olla sekä energiatehokas että terve

Sisäilmaongelmien kanssa painivassa maassa energiatehokkaan rakentamisen yllä leijuu pelko kosteus- ja homevaurioiden lisääntymisestä. Varsinkin Tampereen teknillisen yliopiston tutkimusjohtaja Juha Vinha on varoitellut liiasta intoilusta energiatehokkuuden kanssa.

Ministeri Vapaavuori, osaako suomalainen rakennusmies rakentaa energiatehokkaan talon, joka on terve?

- Osa osaa ja osa ei. Se on tietenkin selvää, että aina kun energiatehokkuusmääräyksiä kiristetään, niin myös riskit kosteus- ja homeongelmille kasvavat. Mutta ei se mitään rakettitiedettä ole.

Vapaavuori korostaa, tutkimusjohtaja Vinhan tavoin, huolellisen suunnittelun merkitystä.

- Jos huolellisesti suunnitellaan ja huolellisesti rakennetaan, niin tällaista riskiä ei pitäisi olla. Ikävä kyllä rakennusala on iso. Siellä on monenlaista toimijaa ja monenlaista varmasti sattuu. Mutta mitään luonnonlakia ei ole, että kun energiatehokkuutta parannetaan, niin tällaiset ongelmat lisääntyvät.