Fortumin sähköverkon myynti herättää pelkoa poliitikoissa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ja työministeri Lauri Ihalainen (sd.) haluaisivat pitää Fortumin sähköverkon omistuksen Suomessa.

politiikka
Lauri Ihalainen puhuu eduskunnan kyselytunnilla.
Lauri Ihalainen puhui eduskunnan kyselytunnilla torstaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sähköyhtiö Fortumin aikomus myydä sähköverkkonsa huolestuttaa poliitikkoja.

Eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajat ministereitä myöten myönsivät, että he pelkäävät seurauksia, jos sähköverkko siirtyy ulkomaiseen omistukseen.

Oppositiosta talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) halusi, että hallitus viestittää Fortumille, että sähköverkon myyntiä arvioidaan huoltovarmuuden ja ulkomaisten yritysostojen seuraamisen näkökulmasta.

- Eikö pitäisi antaa selvä viesti Fortumille: tämä asia jäihin, kunnes vähintääkin on katsottu, miten esimerkiksi näiden kahden lain valossa tämän asian kanssa pitäisi menetellä, sanoi Pekkarinen.

- Mielestäni siirtoverkot pitää pitää selkeästi suomalaisessa omistuksessa.

Sähköverkon kunnossapito huolestuttaa ministereitä

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan laki ei estä Fortumia myymästä sähköverkkoaan Euroopan unionissa toimiville yrityksille. Sen sijaan EU:n ulkopuolella toimivalle yhtiölle myyntiin valtio saattaisi voida puuttua.

Jos Fortum myisi sähköverkkonsa ulkomaiseen omistukseen, Suomen sähkönjakeluverkon omistuksesta siirtyisi arviolta noin 40 prosenttia ulkomaille.

- Jaan huolen edustaja Pekkarisen kanssa, ilmoitti elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Tämä ei varmaankaan ole tavoiteltava eikä toivottava tilanne.

Valtio omistaa Fortumista yli puolet.

Työministeri Lauri Ihalainen oli huolissaan sähköverkon kehittämisestä ja kunnossapidosta ulkomaisessa omistuksessa.

- Tämmöisiä näkökohtia on hyvä pitää silmällä. Tottai kai pitäisi sitten lähteä siitä, että sinivalkoinen lippu on pystyssä, jos mietitään jotain uusia omistajia eikä [sähköverkko] sitten mene kansainvälisille sijoitusyhtiöille.

Fortumin myyntiaie koskee joidenkin alueiden sähkön siirtoverkkoa koteihin ja yrityksiin. Erikseen on koko maan laajuinen sähkön siirron kantaverkko.