1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yle Uutiset paljasti: Osinkotuloja saavien sakotuksessa pahoja virheitä

Osinkotuloja saavien sakotuksessa on tehty pahoja virheitä jo seitsemän vuoden ajan. Verohallinto korjaa nyt poliisin ja tuomareiden käyttämää sakkolaskuria yötä päivää. Järjestelmävian havaitsi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Poliisin ja tuomareiden käyttämä sakkolaskuri on laskenut pääomatuloja saavien sakot väärin jo vuosikausia, vuodesta 2006 alkaen.

Sakkolaskuri on sivuuttanut kokonaan osinkotulojen verovapaat osuudet, vaikka rikoslaki ja sakkoasetus määräävät, että myös ne on pantava päiväsakon euromäärän perusteeksi.

Virheitä kymmenissä tuhansissa sakoissa?

Sadattuhannet suomalaiset omistavat osakkeita ja saavat osinkotuloja. Seitsemän viime vuoden aikana kymmenettuhannet heistä ovat saaneet myös sakkorangaistuksia. He ovat saaneet viallisen sakkolaskurin ansiosta selvää rahallista hyötyä.

Pörssiosakkeiden osingoista 30 prosenttia on verovapaata tuloa. Tavallisen osakeyhtiön osinkotulot taas saattavat olla kokonaan verovapaita jopa 60 000 euroon saakka per vuosi.

Yle Uutiset kysyi keskiviikkona Verohallinnolta, kuinka ja millaisella kaavalla päiväsakkojen euromäärä lasketaan. Paljastui, että osinkotulojen osalta sakkolaskuri on raksuttanut puutteellisten tietojen varassa jo seitsemän vuotta.

Johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta on harmissaan.

- Päiväsakon perusteena ovat lähtökohtaisesti kaikki ansio- ja pääomatulot. Sakkoasetuksen mukaan myös verovapaat osinkotulot on otettava huomioon päiväsakon määrää laskettaessa. Huomasimme Ylen kyselyn jälkeen, että sakkolaskuri ei ole poiminut laskukaavaansa laisinkaan näitä verovapaita osinkotuloja.

Syynä inhimillinen erehdys

Varonen kertoo, että ikävän sekaannuksen syynä on inhimillinen erehdys.

- Olemme selvittäneet asiaa kuumeisesti ja päätyneet siihen, että aikoinaan tietopoimintoja määriteltäessä on tapahtunut inhimillinen erehdys.

Missä tuo inhimillinen tekijä asuu - Verohallinnossa vai rekisteriä hallinnoivassa oikeusministeriössä?

- Tämä poimintavirhe on tapahtunut Verohallinnon piirissä. Vika on meidän, ja sillä siisti.

Valtakunnansyyttäjä ja käräjätuomari ihmeissään

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on luotettavana pidetyn sakkolaskurin kompuroinnista ihmeissään.

- Syyttäjä lähtee poliisin kirjoittamia sakkoja vahvistaessaan tietysti siitä, että julkiset rekisterit ovat luotettavia. Tällaiset systeemivirheet ovat huolestuttavia.

- Oikeudenkäytön peruserekisterien on oltava ehdottoman luotettavia.

Myös käräjätuomari Jaana Helander Helsingin käräjäoikeudesta on äimän käkenä.

- Me olemme luottaneet sakkolaskuriin. Olen olettanut aina, että saamme Verohallinnolta juuri ne tiedot, joita tarvitsemme sakkoa määrättäessä.

Sakkolaskuria korjataan nyt yötä päivää.

- Korjaamme parasta aikaa viimeisimmän verotuksen tietokoneajoja, jotta päiväsakot voidaan jatkossa määrätä asianmukaisten tulotietojen perusteella, Sami Varonen kertoo.