Katainen: Suomelle toimivat vapaakauppasopimukset olisivat EU:n budjettia merkittävämpiä

Pääministeri painottaa EU:n merkitystä vapaakaupan edistämisessä. Toimivat sopimukset olisivat merkittäviä sekä EU:lle että Suomelle.

talous
Jyrki Katainen saapumassa EU-huippukokoukseen Brysselissä.
Jyrki Katainen saapumassa EU-huippukokoukseen Brysselissä torstaina.Thierry Charlier / AFP

Brysselissä EU-huippukokoukseen osallistuvan pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan EU-budjetin ohella yksi tärkeimmistä listalla olevista asioista ovat vapaakauppasopimukset.

Katainen kertoi Yle Uutisille EU-komission arvioineen, että mikäli vapaakauppasopimukset saataisiin toimimaan, vaikutus Euroopan talouskasvuun olisi noin kaksi prosenttia.

- Asia on todella merkittävä. Vapaakauppasopimusten vaikutukset Suomen talouteen olisivat huomattavasti suuremmat kuin nyt käsittelyssä olevan budjetin vaikutukset, Katainen arvioi.

Kataisen mukaan tavoite on, että EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppa sekä EU:n ja Japanin välinen vapaakauppa etenisi rivakasti. Katainen kertoi, että myös muita vapaakauppasopimuksia on eri vaiheissa työn alla.

Kataisen mukaan Suomi on pärjännyt osaamisen ja avoimen kansainvälisen asenteensa vuoksi maailman markkinoilla.

- Tarkoitus on pärjätä jatkossakin. Tämän vuoksi syvenevät sisämarkkinat ja EU:n käyttäminen vapaakaupan edistämiseen on se, mitä haluamme.