Onnistuneen hampurilaisen salaisuus on sämpylä

Hampurilaiskulttuuri kukoistaa ympäri maailmaa, myös Suomessa. Lähes jokaisen perusravintolan ruokalistalta löytyy ainakin yksi hampurilaisateria. Voiko pika- ja roskaruuaksi mielletty hampurilainen olla terveellistä ruokaa?

ilmiöt
Hampurilainen
YLE

Joensuulaisen Kerubin keittiön uusi keittiömestari Mikko Härkönen on sitä mieltä, että hampurilainen voi olla terveellistä ruokaa.

- Minä olen miettinyt, että mikä siinä hampurilaisessa ei ole terveellistä ja ainoa minusta on sämpylässä oleva vehnä, mutta senkin voi tehdä ruis- tai johonkin muuhun pohjaan. Kaikki mikä on täytteenä, liha, kala tai muu, on terveellistä jos ei käytä keinotekoisia aineksia tai epäterveellisiä paistotapoja.

Sämpylässä voisi olla vähän rakennetta, sen ei tarvitse olla niin pullamainen.

Mikko Härkönen

Aitoon hampurilaiseen kuuluu Härkösen mukaan sämpylä ja pihvi, joka on yleensä naudanlihapihvi. Sen lisäksi sämpylän puolikkaiden väliin laitetaan salaattia ja tomaattia sekä majoneesia ja ketsuppia.

Mikko Härkönen epäilee, että hampurilaisen voitokkaaseen maailmanvalloitukseen ovat vaikuttaneet helppous sekä yhteensopivat maut.

- Se on suhteellisen yksinkertainen ja makuina ainekset toimivat hyvin yhdessä. Jos mietitään maailmalle levinnyttä pizzaa, niin liekö se vehnä, joka vaikuttaa molemmissa? Pizzassa pohjana ja hampurilaisessa sämpylänä sekä lisukkeena yksinkertaiset täytteet.

Tuhansia variaatioita

Hampurilaisia voi varioida mielensä mukaan loputtomiin. Suomalaiset herkuttelevat naudanlihan lisäksi kanalla ja kalalla, kasvissyöjille on omat versionsa. Härkösen ideoimalta ruokalistalta löytyy kasvissyöjille parikin vaihtoehtoa.

- Kasviksista voi tehdä kasvisröstin tai tofua voi maustaa eri tavoin. Rapakon takana papumuhennokset ovat hyvänä mausteena ja lisäkkeenä hampurilaiselle.

Onnistuneen hampurilaisen salaisuus

Mikko Härkösen mielestä onnistuneen ja hyvän hampurilaisen lähtökohta on hyvä sämpylä. Sen lisäksi tarvitaan tuoreita kasviksia ja hyvänmakuiset maustekastikkeet.

- Sämpylän lämmittäminen on tärkeää, ettei se ole liian kylmä tai liian kuiva tai palanut. Sen lisäksi on tärkeää miettiä millaisen kastikkeen liha tai kasvikset vaativat. Nämä ovat niitä juttuja joilla hyvä hampurilainen erottuu.

Jos sämpylän hankkii kaupasta, kannattaa Härkösen mielestä sen rakenteeseen kiinnittää huomiota.

- Sämpylässä voisi olla vähän rakennetta, sen ei tarvitse olla niin pullamainen. Jauhelihapihvi kannattaa kesäaikaan paistaa ehdottomasti grillissä, että saa siihen vähän savunmakua. Kannattaa käyttää laadukasta majoneesia tai tehdä se itse. Väliin vielä tuoretta tomaattia ja sipulia niin sehän on siinä.