Professori: Sähkönkulutuksen ennusteet liian yksipuolisia

Hallituksen työryhmän on määrä päättää perjantaina uudesta ilmasto- ja energiastrategiasta. Pohjana käytetään TEM:n arvioita, jotka on arvostelijoiden mukaan viritetty sähkönkulutuksen osalta turhan korkeiksi.

talous
Peter Lund.
Peter Lund. Yle

Energia-alan professori Peter Lund kaipaa vaihtoehtoisia ennustusmalleja Suomen tulevasta sähkönkulutuksesta. Hän pitää työ- ja elinkeinoministeriön arvioita liian yksipuolisina.

- Ennustaminen on aina vaikeaa, ja sen vuoksi pitää olla erilaisia skenaarioita. Valitettavasti nyt nähdään vain yksi vaihtoehto, Aalto-yliopistossa työskentelevä Lund totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa perjantaina.

Hallituksen työryhmän on määrä päättää tänään uudesta ilmasto- ja energiastrategiasta. Ennakkoon paljon kiistaa ovat herättäneet sähkönkulutuksen ennusteet, jotka on arvostelijoiden mukaan laskettu yläkanttiin.

Sähkönkulutus oli vuonna 2012 noin 85 terawattituntia. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi aiemmin, että kulutus nousee 98 terawattituntiin vuoteen 2020 mennessä. Nyt ennustetta on höylätty neljällä terawattitunnilla, mikä vastaa suurin piirtein puolta Loviisan ydinvoimalan sähköntuotannosta.

TEM:n energiaosaston ylijohtajan Esa Härmälän mukaan pienentyminen perustuu sekä koko Euroopan yleisesti heikkoihin suhdannenäkymiin että kotimaan tilanteeseen.

- Talouselämässä on meneillään rakennemuutos energiaintensiivisillä aloilla, kuten paperiteollisuudessa. Myös energiatehokkuudessa on menty eteenpäin, Härmälä sanoi Ykkösaamussa.

Professori Lauri Hetemäki arvioi torstaina Yle Uutisille, että paperiteollisuuden alentuneen sähkönkulutuksen pitäisi näkyä selkeämmin arvioissa tulevasta sähkönkulutuksesta. Lund oli Ykkösaamussa samoilla linjoilla.

- Ei ole näköpiirissä raskaan teollisuuden investointeja, hän sanoi.