Vankilassa istunut kannabisviljelijä vannoo jatkavansa hampun kasvattamista

Viljelijä väittää vankilatuomionsa olevan laiton vedoten siihen, ettei ole viljellyt kannabista huumausaineeksi. Poliisi on ollut asiasta eri mieltä.

Kotimaa
Kannabiskasvi.
Kannabiskasvi.Yle

Timo Haara on istunut kahdeksan kuukauden tuomion kannabiksen kasvattamisesta, muttei siitäkään huolimatta aio lopettaa viljelyä. Haara haluaa viljellä hamppua lääkkeeksi ja teollisuuden käyttöön - siis biopolttoaineeksi, öljyksi, kuiduksi ja elintarvikkeiksi. Haara kieltää antaneensa kannabiskasvejaan kellekään huumausainetarkoituksessa. Sen sijaan joillekin ystävilleen hän on lahjoittanut kannabista lääkkeeksi.

  • Olen kannabiksen avulla pystynyt helpottamaan mm. kahden reumapotilaan kipuja. Toinen potilaista sai lääkäriltä sellaiset lääkkeet joihin hän meinasi kuolla, kannabis oli huomattavasti terveellisempi vaihtoehto.
Haaran mielestä on hullua, että Suomessa käytettävä lääkekannabis tuodaan Hollannista jos sen valmistamiseen on mahdollisuus myös Suomessa. Erityisesti Haara ihmettelee miksei kannabista voisi käyttää korvaushoitona alkoholisteille.
  • Monen alkoholistin maksa on jo niin pilalla, etteivät he voi syödä vahvoja lääkkeitä. Miksei silloin voisi antaa heille puhdasta luonnontuotetta joka veisi kivut ja toimisi korvaushoitona?
Haara on aloittanut viljelytoimintansa noin viisi vuotta sitten ja antanut kaikkensa taistelussa kannabiksen puolesta. Stressi työn ja elannon menetyksestä on melkoinen.
  • Poliisi on tuhonnut satoni lukuisia kertoja ja vienyt täten myös elinkeinoni, Haara kertoo.
Ajoittaisesta lannistumisesta huolimatta ovat Haaran haaveet silti edelleen suuret.
  • Jos vain pääsisin toteuttamaan suunnitelmiani tähtäisin Euroopan markkinoille. Minulla olisi mahdollisuus 1 000 hehtaarin peltoihin Suomessa ja 800 hehtaarin peltoihin Virossa. Kannabis voisi olla Suomelle uusi Nokia.
Haarasta kertova Kasvukausi-dokumentti saa ensi-iltansa tänään Bloody Hero International Film Festivaleilla Yhdysvalloissa.
_ Aiheesta jatketaan illan A-Studio: Streamissa TV1:ssä klo 21. Vieraina Timo Haaran lisäksi ovat vanhempi rikoskonstaapeli Jonna Saavalainen sekä Youth Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Rosita Juurinen._