Hylätty talo saa uuden elämän taide- ja kulttuurikeskuksena

Loviisassa paikalliset taitelijat ehtivät pitkään kaivata kunnollisia näyttelytiloja kaupunkiin. Samaan aikaan suojeltu vanha talo makasi tyhjillään kaupungin keskustassa. Nyt molemmat ongelmat ovat ratkeamassa.

Loviisa
Almin talo Loviisassa.
Almin talon ulkokuori on palautettu alkuperäiseen keltaiseen asuunsa.Yle

Noin 100-vuotias niin kutsuttu Almin talo on makasi pitkälle toistakymmentä vuotta tyhjillään Loviisan keskustan tuntumassa. Yhtä kauan talon kohtalosta kiisteltiin, välillä se on piti purkaa ja välillä siirtää muualle. Lopulta Korkein hallinto-oikeus teki rakennuksen suojelemisesta päätöksen.

Nyt puolentoista vuoden ajan talossa on käynyt kova kuhina, kun sitä on kunnostettu alkuperäisiä piirrustuksia mukaillen. Talo oli odotettua paremmassa kunnossa eikä ikäviä yllätyksiä ole tullut, kertoo talon kaupungilta ostanut Kari Markkula.

- Ikkunat olivat rikki ja vesi oli tullut sisään jostakin kohtaa. Tämä talohan on meinannut myös kaksi kertaa palaa, mutta sillä tavalla ei ollut vahingoittunut. Talon alimmat hirret jouduttiin vaihtamaan, mutta ei mitään muuta, vanhoja taloja ihaileva Markkula kuvailee.

Uudet tilat, uusia kävijöitä

Valmistuttuaan talosta tulee paikallisten taiteilijoiden kauan kaipaama taide- ja kulttuurikeskus. Kaupungin nykyiset näyttelytilat ovat jo pitkään olleet riittämättömät alueen liki puolelle sadalle taiteilijalle.

- Ne tilat, mitä täällä on, ovat aika pieniä ja minulla on aika isoja teoksia, että niitä ei kauhean montaa mahtuisi. Siinä mielessä on kiva, että tänne tulee tällainen iso tila, mihin voi saada isompiakin töitä esille eli kyllä ehdottomasti on tarvetta, toteaa näyttelyjä tähän asti lähinnä Helsingissä ja ulkomailla järjestänyt Loviisassa asuva valokuvaaja Linda Varoma.

Taiteilijat kokoontuivat perjantai-iltana pohtimaan tulevan kulttuuritalon käyttöä. Tiloihin on suunniteltu näyttelyjen lisäksi ainakin musiikkiesityksiä, teatteria ja koulutustoimintaa.

Ei ole tarkoitus, että vain katsotaan mahtaako tänne kukaan tulla, tässä on ihan sisäänheittomeininki.

Elina Sorainen

Uuden taidekeskuksen uskotaan houkuttelevan väkeä Loviisaan ympäri Suomen ja ulkomailtakin.

- Eikä mitään, että luulenko, että se houkuttaa vaan me teemme ihan ankaraa työtä tämän tiedottamisen ja tänne houkuttelemisen kanssa. Ei ole tarkoitus, että vain katsotaan mahtaako tänne kukaan tulla, tässä on ihan sisäänheittomeininki, sanoo Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistyksen projektijohtaja ja loviisalainen keraamikko Elina Sorainen.

Sorainen kertoo, että tarkoitus on tehdä myös loviisalaiset taiteilijat tunnetuksi maailmalla järjestämällä vaihtonäyttelyitä ja tuomalla Loviisaan kulttuuriväkeä ulkomailta. Sorainen paljastaa, että jotain neuvotteluja on käyty jo Viron ja Latvian suuntaan.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Toiminta on tarkoitus käynnistää viimeistään kesällä, vaikka taloa omaksi ilokseen kunnostanut Markkula lupaakin sisätilojen valmistuvan jo helmikuun aikana. Kevään aikana on tarkoitus vielä tehdä viimeistelytöitä ja koristeluja talon ulkopuolella.

Markkula lupaa, että hänestä tulee uuden taide- ja kulttuurikeskuksen aktiivikäyttäjä. Kunnollisten taidetilojen saamisen lisäksi Markkulalle on tärkeää, että vanha hieno talo saa uuden elämän.

- Eihän tämä järkevä projekti ole, jos ajattelee rahallisesti, mutta ei se raha niin tärkeää ole. Tärkeintä on se, että saamme hienon talon ja ennen kaikkea taidetoimintaa tällaiseen kaupunkiin, jossa pitää olla taide- ja kulttuuritalo. Tässä saadaan nyt monta kärpästä yhdellä iskulla, Markkula toteaa tyytyväisenä.