Etelän hedelmä ei viihdy suomalaiskodissa

Kotiinsa voi yrittää hakea eksoottista tunnelmaa kasvattamalla trooppisia hedelmäpuita. Mehevän appelsiinin siemenet itävät nopeasti ikkunalaudalla, ja hento taimi aiheuttaa riemunkiljahduksia: kohta meillä syödään omia appelsiineja.

Kotimaa
puutomaatti
Kati Jurkko / Yle

Kaupasta ostetun trooppisen hedelmän siemenistä kasvatettu puu olisi ihana ja huomiota herättävä sisutuselementti omassa olohuoneessa. Puussa kasvaisi herkullisia hedelmiä, joita voisi syödä pikkunälkään, ja tarjota ylpeänä hedelmäpuun isäntänä vieraillekin.

Matka pienestä siemestä sadonkorjuuseen on kuitenkin pitkä ja tuskallinen. Yleensä matka loppuu kesken.

- Trooppisen hedelmän siemenet vanhenevat nopeasti, joten ne kannattaa pistää multaan heti, kun niistä on ensin putsannut hedelmälihan, neuvoo ylipuutarhuri Tuomas Kauppila Oulun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.

Hedelmän siemenet itävät helposti, varsinkin keväällä valon lisääntyessä.

- Siemenestä itävä taimi ei kuitenkaan ole sama jalostettu lajike eli risteymä, jonka on kaupasta kotiin kantanut. Siemenestä kasvaa samansukuinen kasvi, josta risteymä on kehitetty, Kauppila kertoo.

Jos kasvin jollain konstilla saa kantamaan hedelmää, se ei muistuta ulkonäöltään eikä maultaan "äitihedelmää", vaan maistuu usein jopa pahalta. Se siitä herkullisesta välipalasta.

Liian pimeää, kuivaa ja lämmintä

Monesti sitruspuiden pitää olla 4-5 -vuotiaita ennen kuin ne alkavat kukkia, ja kasvin pitää tietysti kukkia kantaakseen hedelmää. Suurin haaste trooppisen hedelmäpuun kasvattamisessa on saada se selviämään pimeän kauden yli. Kasvia voi auttaa talven yli käyttämällä kasvilamppua.

- Lämpöä sisällä on vähintäänkin tarpeeksi, jopa liikaa. Varsinkin talvella, kun kasvi kärsii valonpuutteesta, lämpötilan pitäisi olla alhaisempi, Kauppila sanoo ja ehdottaa viherhuonetta parhaaksi ratkaisuksi.

Kahvipensasta käytetään yleisesti huonekasvina. Kaakaopuutakin ehkä voisi kokeilla.

Tuomas Kauppila

Trooppisille hedelmäpuille optimaalisissa olosuhteissa ilman suhteellisen kosteuden pitäisi olla 80 prosenttia, mitä ei tietenkään ole kotioloissa mahdollista saavuttaa. Ahkeralla sumuttamisella voi kuitenkin yrittää kompensoida kuivaa huoneilmaa.

- Onnistuukohan sellainen sumuttaminen tavallisessa olohuoneessa, ylipuutarhuri Tuomas Kauppila aprikoi. Näen jo mielessäni olohuoneen kupruilevan parketin.

Eksoottisia viherkasveja

Pakko se on uskoa: banaanit, appelsiinit, kiivit ja muut etelän hedelmät eivät siis kasva kotioloissa. Kauppila kuitenkin kehottaa idättämään siemeniä, sillä voihan kasveja käyttää kotona viherkasveina.

- Kahvipensasta käytetään yleisesti huonekasvina. Sehän on vain ekstraa, jos siihen tulee marjoja. Kaakaopuutakin ehkä voisi kokeilla, Kauppila naureskelee.

Koska Kauppila ei halua romuttaa kenenkään unelmaa hedelmällisestä olohuoneesta, hän löytää vielä yhden suvun kasveja, jotka ehkä onnistuisivat kotioloissa. Trooppisista hedelmistä kenties helpompia kasvatettavia ovat tomaatin sukuiset kasvit, kuten meksikolainen koisokasvi tomatillo, tamarillo eli puutomaatti ja karviaiskoiso eli kapinkarviainen.

- Ne ovat suht helppoja kasvattaa eivätkä kasva kovin isoiksi, ja tekevät melko pian hedelmää, Kauppila lohduttaa. Mutta tomaattikasvit haisevat voimakkaalle ja näyttävät perunan varsilta.

On siis tyytyminen kaktuksiin, joista tropiikin tunnelmaa saa hakemalla hakea. Mutta kyllä kaktuksesta syötävää saa: viikunakaktus on Välimerellä yleinen (rikka)kasvi ja meilläkin yleisesti huonekasvinakin käytetty. Sen lehtiä ja kukkia voi käyttää ravintona.