Tuoli pelastaa stressaantuneen ihmisen - hälytystila laukeaa tuolilla

Ääniaallot kulkevat vartaloa pitkin ja poikin. Suloinen värinä täyttää kehon, mieli kevenee ja huolet häviävät. Yksinkertaista, mutta totta! Fysioakustinen tuoli hoitaa mielenterveyttä ja syömioshäiriötä, antaa musiikkiterapiaa, mutta se on myös yksi ratkaisu kiireisen arjen ihmisen jännittyneen stressaantuneeseen ja olotilaan.

terveys
Nainen lepotuolissa kuulokket päässä.
Mikael Juntunen / Yle

Ensikertalaisella fysioakustisessa värinässä riittää 10 minuutin nautinto. Ääni nousee ja laskee, syke laskee, lihakset rentoutuvat, lihashermoväsymys pakenee.

- Hälytystila laskee, sanoo kokonaisvaltaista hyvinvointia yrityksille ja yksityisille ihmisille tuottava valmentaja - työnohjaaja Tiina Latikka Riihimäeltä.

- Jos tässä istuu liian pitkään, toksiinit lähtevät liikkeelle ja solutasolla tapahtuu erinäisiä asioita. Liian pitkä aika aiheuttaa äklön olon. Ihan kuin olisi syönyt liikaa suklaata.

Latikka löysi tuolin jo parikymmentä vuotta sitten ja ajatteli jos silloin vielä joskus käyttää sitä hyväkseen. Tuolin todellinen luonne ja hyvyys on paljastunut hänellekin vasta viime aikoina.

Hetken lepo riittää

Ihmisen hyvinvointi on tasapainon etsimistä, koska muutoksia tulee sekä sisältäpäin että ulkoapäin koko ajan.

- Ihmisen pitää löytää oma tasapaino tässä myllerryksessä. Tämä on yksi tapa saada lepoa. Tuolilla yritän antaa ihmiselle hetken levon ja mahdollisuuden seisahtua. Se riittää, että voi vain olla hetken.

Tuolin vaikutus on todellinen. Tuolin kuudessa kaiuttimessa kiertävät siniääniaallot rentouttavat.

- Kiire jää tähän. Jos jäi jotain hommia tekemättä, voi olla että ei ole kauheeta draivia tehdä niitä tämän jälkeen.

Oma kokemus tukee tätä väitettä.

- Kun menee tuoliin, asiat jotenkin loksahtelevat kohdalleen ja asettuvat balanssiin. Tämä on hyvä keino työpäivän jälkeen päästä lepoon, sanoo Latikka, joka itse käyttää tuolia 1-3 kertaa viikossa 40 minuuttia kerrallaan.

Ennaltaehkäisevä stressinpoistaja

Petri Lehikoisen kehittämä fysioakustinen tuoli ei sovi ihmisille, joilla on alkuraskaus, sydämentahdistin, vakava tulehdus tai juuri tehty operaatio takana.

- Muutoin suosittelen tätä kaikille. En käytä tätä asiakkaisiini kovin usein. Mutta tämä on ennen kaikkea hyvinvointia parantava mahdollisuus. Tällä voidaan ennaltaehkäistä ja laukaista stressitilat.