Tuomiorovasti varoittaa lapualaisia eroamasta kirkosta

Lapuan hiippakunnan piispanistuimen siirtymisen pelossa on jopa uhkailtu kirkosta eroamisilla. Lapuan tuomiorovasti muistuttaa, että eroamisella tehtäisiin vain haittaa omalle seurakunnalle.

Kotimaa
Lapuan kirkon kellotapuli.
Yle

Viime viikolla tuomiokapitulin kollegio päätti virallisesti esittää piispanistuimen siirtoa Lapualta Seinäjoelle. Sekä piispa Simo Peura että kollegion jäsenet kannattivat siirtoa. Ainoa siirron vastustaja oli Lapuan tuomiorovasti Matti Salomäki.

Salomäki pitää edelleen kiinni ajatuksestaan, että pieni on kaunista. Tottakai tuomiorovastilla on kotiseuturakkautta Lapuaa kohtaan. Sen hän myöntää, mutta uskoo silti pystyvänsä katsomaan asiaa muultakin kannalta.

- Lapuan etuna on se, että täällä kapitulilla on oma korostettu asemansa. Täällä ei ole muita tämän tason virastoja, toisin kuin Seinäjoella, jossa se hukkuisi muiden virastojen joukkoon.

Kirkosta eroaminen haittaisi vain omaa seurakuntaa

Tuomiorovasti Salomäki ihmettelee, etteivät seinäjokelaiset ole millään tavoin ilmaisseet intohimoisesti haluavansa hiippakunnan pääpaikkaa. Lapualla sen sijaan kaupunki on luvannut tukea ja vaikka rakentaa uuden piispalan ja muut tilat tarvittaessa.

Omasta vastustuksestaan huolimatta hän toivoo, että kapina siirtoa vastaan pysyisi asiallisena, eikä ainakaan konkretisoituisi kirkosta eroamisina.

- Kirkosta eroaminen kohdistuisi negatiivisena vain Lapuan seurakuntaan ja tekisi omalle seurakunnalle haittaa. Toivon, että mielipide osoitettaisiin muulla tavoin. Yksi keino on tämä adressi ja toinen se, että ottaa suoraan yhteyttä päättäviin ihmisiin, toivoo tuomiorovasti.

Piispa voisi muuttaa Seinäjoelle

Sen Salomäki ymmärtää, että piispan työ helpottuisi, jos päävirasto olisi Seinäjoella. Piispan työhön kuuluu matkustaminen ja hänellä on usein asioitavaa maakuntakeskuksessa.

- Yhtenä vaihtoehtona on, että piispa asuisi Seinäjoella, Salomäki ehdottaa.

Hiippakuntavaltuusto kokoontuu päättämään siirrosta perjantaina 15.2. Lopullisen päätöksen tekee kirkolliskokous.