Laitoshuoltajista on pulaa - vanhanajan mielikuvat jarruttavat ammattiin hakeutumista

Siivouspäällikkö houkuttelee nuoria alalle: - Tämä on monipuolista ja vaihtelevaa työtä, johon kaivataan oma-aloitteisia ja huumorintajuisia työntekijöitä.

Kotimaa
Pirkko Takkinen
Pirkko TakkinenSatu Haapanen / Yle

Laitoshuoltajista ja sairaalahuoltajista on pulaa, sillä ammatti ei houkuttele etenkään nuoria. Siivouspäällikkö Marjukka Hokkanen Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä arvelee vanhojen ennakkoluulojen haittaavan, kun koulutuksiin etsitään opiskelijoita.

Hän sanoo työn olevan monipuolista, vaihtelevaa ja vastuullista, mutta nuoret eivät tiedä mitä työhön todellisuudessa kuuluu.

- Ammatilla ei ole vetovoimaista nimeä tai ehkä siivousala ei ole vetovoimainen. Kuitenkin työ on vaihtelevaa, yksikään päivä ei ole samanlainen.

- Jotta tässä työssä menestyy, on haluttava olla ihmisten kanssa tekemisissä, on oltava oma-aloitteinen ja huumorintajuinen. Vastineeksi saa mielenkiintoisen ja haastavan työn.

- Työ on myös vastuullista: me elämme sairaalaympäristössä mikrobien kanssa. Ne eivät näy pinnoilla, pitää tietää oikeat työmenetelmät ja välineet, joilla mikrobeja poistetaan, jotta emme aiheuta lisää sairauksia tai infektioita.

"Tässä on oma vapaus tehdä työtä"

Sairaalahuoltaja Pirkko Takkinen lopetti työt yrittäjänä ja on nyt ollut lähes 5 vuotta sairaalahuoltajana. Hänen tavallinen työpäivänsä alkaa aamulla kello 7. - Katson, mille alueelle lähden töihin, varustan siivousvaunut ja alan siivota paikkoja: kerätä roskia, pyyhkiä pöytiä ja lattioita.

Työ on kaksivuorotyötä, joka on Pirkko Takkisen mieleen.

- Vuorotyö on hyvä asia. Kun on aamuvuoro, ehtii illalla tekemään omia asioita ja iltavuoropäivinä ehtii hoitaa päivällä vaikka virastoasioita.

Hän kehottaa nuoria hakeutumaan töihin samalle alalle.

- Tässä on oma vapaus tehdä työtä ja näkee oman kädenjälkensä. Ja sitä paitsi täällä on hyvät työkaverit; ne ovat ihan ehdottomia.