Tasavallan presidentti tapasi kuurojen etujärjestöjen edustajat

Presidentti Niinistö otti torstaina vastaan Kuurojen Liiton ja Finlandssvenska Teckenspråkiga r.f.:n edustajat. Tapaamisessa keskusteltiin suomalaisten viittomakielten asemasta. Presidentti mm. piti tärkeänä suomenruotsalaisen viittomakielen suojelemista.

Yle Uutiset viittomakielellä
Håkan Westerholm viittoo presidentille.
Patrick Wiche / Moxio Ab

Suomalaiset kuurojen etujärjestöt saivat torstaina mahdollisuuden tavata tasavallan presidentin Sauli Niinistön. Koska presidentinlinna on remontissa, järjestettiiin tapaaminen väliaikaisissa tiloissa läheisessä Brummerin talossa.

Yhdistysten edustajat keskustelivat presidentin kanssa mm. suomenruotsalaisen viittomakielen uhanlaisuudesta.

- Korostin kielemme elvytystä, koska suomenruotsalainen viittomakieli on vaarassa kadota, ja siksi sitä olisi tärkeää suojella. Presidentti oli samaa mieltä, että kielen suojeleminen on tärkeää kertoi Finlandssvenska Teckenspråkiga r.f.:n puheenjohtaja Håkan Westerholm.

Tervehdyskäynti tasavallan presidentin luokse syntyi suomenruotsalaisia edustavan yhdistyksen toimesta.

Keskustelun lisäksi presidentille luovutettiin kummankin järjestön historiasta kirjoitetut teokset.

Kuurojen liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen uskoo, että tapaamisesta on hyötyä kuurojen yhteisölle.

- Luulen, että siitä on hyötyä, että presidentti tietää meidän asioistamme, jolloin hän osaa yhdistää meidät, ei pelkästään viittomakielilakiin, vaan ihmisoikeusasioihin laajemminkin. Kyllä siitä on apua, Jokinen kertoi Yle Uutisille heti tapaamisen jälkeen.

Suomalaisen viittomakielen käyttäjien määrä on vähenemään päin. mutta vielä vakavampi tilanne on suomenruotsalaisen viittomakielen osalta.

Nuoret muuttavat koulujen ja parempien palvelujen perässä Ruotsiin. Ruotsissa asuu noin sata suomenruotsalaista kuuroa. Täällä kotimaassa heitä on enää noin 250.

Etujärjestö onkin kovan haasteen edessä.

- Finlandssvenska Teckensråkiga rf:n pitää valvoa, että meidän kielemme ja kulttuurimme suojellaan. Tiedotamme näistä asioista omissa Teckeneko-nettiuutisissamme, Westerholm toteaa.