Euroopan hevosenlihaskandaali laajeni Ruotsiin

Finduksen Ruotsissa myymä lasagne sisältää hevosenlihaa, josta etiketti ei kerro. Lasagne on valmistettu Luxemburgissa.

Ulkomaat

Pakasteruokia valmistava Findus vetää Ruotsissa myynnistä lasagnensa, joka kokeiden mukaan sisältää hevosenlihaa. Kaupoista on poistettu 20 000 lasagnepakkausta, joiden etiketti väittää niiden sisältävän naudanlihaa.

Finduksen tuotepäällikön Henrik Nybergin mukaan hevosenlihasta ei ole terveysriskiä kuluttajille, vaan tuotteet vedetään pois pelkästään virheellisten pakkausmerkintöjen takia.

Skandaali alkoi Britanniasta. Sielläkään hevosenlihaa ei pidetä vaarallisena, mutta harva syö sitä tieten. Niinpä tieto siitä, että naudaksi ilmoitettu liha onkin enimmäkseen peräisin hevosista, on herättänyt tuohtumusta.

Findus pani aiemmin tällä viikolla testiin Ruotsissa myydyt kerta-annokset, jotka ovat luxemburgilaisen alihankkijan valmistamia. Perjantaina varmistui, että niissä on hevosenlihaa.

Nybergin mukaan on liian aikaista sanoa, miten Findus aikoo tehdä alihankkijansa Comigelin suhteen. Se on selvää, ettei Comigelin omien alihankkijoiden myymää lihaa enää koskaan kelpuuteta Finduksen tuotteisiin, Nyberg sanoo antamassaan lehdistötiedotteessa.

Britannian elintarvikevirasto selvittää nyt myös sitä, on hevosten lääkkeissä käytettyä fenyylibutasonia voinut päätyä elintarvikkeisiin. Aine on ihmisille tarkoitetuissa tuotteissa kielletty.

Lähteet: AP, Yle Uutiset