Koe uusi yle.fi

Yo-kirjoitusten suosikki: Terveystieto

Terveystiedon kasvanut suosio erottuu reaaliaineiden tilastoissa aivan omana piikkinä.

Kotimaa
Grafiikka Reaalikokeisiin ilmoittautuneista vuosittain. Terveystieto on ollut viime vuosina suosituin.
Yle Uutisgrafiikka

Gaussin käyrän luomat kohtuuttomuudet ja taktikointi ovat saman asian vasen ja oikea käsi. Helpoksi aineeksi on seuloutunut terveystieto, joka on ollut reaaliaine vuodesta 2007.

- Yhteiskuntaopin suosio on tasaisessa kasvussa, mutta terveystiedon kohdalla suosion nousu on ollut huimaa. Terveystietoa on vain yksi kurssi lukiossa, mutta sen painoarvo on sama kuin muissa reaaliaineissa. Ei voi olla kuin ajattelematta, että suosion taustalla on aineen helppous, arvioi ylioppilaslautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä sanoo.

Pääsihteeri on tyytyväinen, että Gaussin käyrän tuomiin ongelmiin on havahduttu ja niihin haetaan ratkaisua.

- Tilanne halutaan saada oikaistua, Vähähyyppä kertoo.

Aineiden vähyys uhkaa yleissivistystä

Ylioppilaslautakunnan pääsihteerin Kaisa Vähähyypän mukaan yo-kirjoitukset ovat myös muiden haasteiden edessä. Huoli on, että aineita kirjoitetaan yhä vähemmän. Pakollinen aine kaikille on äidinkieli. Sen lisäksi seuraavista pitää valita vähintään kolme: toinen kotimainen kieli, yksi vieras kieli, matematiikka ja reaaliaine. Jokaisella reaaliaineella on oma kokeensa.

- Keskimäärin kirjoitetaan noin viisi ainetta. Hyvin pieni joukko kirjoittaa 8-10 ainetta, Vähähyyppä laskee.

Pääsihteeri pelkää, että kokeen yleissivistävä luonne on katoamassa.

- On ollut puhetta yo-kirjoituksiin lisättävästä yleissivistävästä kokeesta, jossa mitataan oppilaan tietoja laajasta kirjosta eri aineita. Sen suunnittelu on vielä vaiheessa, eikä yleissivistävän osuuden mukaantulosta ole tehty päätöksiä.

Ylioppilaskirjoitukset voi tehdä useassa osassa ja valtaosa nuorista käyttää mahdollisuutta hyväkseen. Yleisin tapa on saada koe suoritetuksiksi kahdella yrittämällä, mutta entistä enemmän nuoret ajautuvat kirjoittamaan kokeen kolmessa osassa.

- Mahdollisuus hajauttaa koetta tuo oppilaille joustomahdollisuuksia, mikä on hyvä. Toisaalta on nähtävissä, että järjestelmä viivästyttää lukion käyntiä, huomauttaa pääsihteeri Vähähyyppä.