Jaakonsaari kritisoi EU:n leikkauksia

Kompromissiehdotus EU:n budjettikatoksi vuosille 2014 - 2020 leikkaa Suomen kehittämisrahoitusta, eikä vastaa tavoitteita kasvun ja työllisyyden parantamiseksi. Leikkausten kohdistuminen Itä- ja Pohjois-Suomeen aiheuttaa vielä kansallisen väännön, ennustaa Liisa Jaakonsaari (sd.).

Liisa Jaakonsaari
Liisa Jaakonsaari puhuu mikrofoniin.
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, Euroopan parlamentin Sosialistien&Demokraattien ryhmä.YLE

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari Oulusta kritisoi EU:n uutta budjettiehdotusta.

- Oma ryhmä ja myös suurin ryhmä, eli EPP-ryhmä, johon Suomen Kokoomuskin kuuluu, on ollut tosi tiukkana, että tällaisia ylisuuria leikkauksia ei saa tehdä.

EU:n budjettikokouksessa Brysselisssä Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy esittää kompromissina lukkiutuneeseen tilanteeseen, että seitsemän tulevan vuoden budjettikatoksi asetetaan 960 miljardia euroa. Tämä vastaa Suomen tavoitteita, ja edustaa noin kymmenen prosentin menoleikkauksia nykytasoon.

- Jostainhan ne leikkaukset on otettava. Ensi tietojen mukaan maatalous saa, mitä Suomi on toivonut. Kun aluekehitysrahoista taistelee koko Suomi, edessä on pitkä vääntö Pohjois- ja Itä-Suomen rahoista.

Parlamentti käy kuumana

Sitoutumattomana europarlamenttiin demarien listalta valittu Mitro Repo on jo ennakoinut, että europarlamentti ei välttämättä hyväksy budjettia, jolla ei saavuteta kasvua eikä pienennetä työttömyyttä.

Liisa Jaakonsaaren mukaan parlamentti joutuu valitsemaan kahden pahan vaihtoehdon väliltä. Joko hyväksyä voimakkaat leikkaukset tai horjuttaa luottamusta EU:n toimintakykyyn jättämällä hyväksymättä ne.

- Jos uskoo aiempia puheenvuoroja, vaikeuksia varmaan tulee. Ryhmältä ei vielä ole kuulunut tarkempia tietoja.

Jaakonsaari pohtii, että budjettisovun kaatuminen europarlamentissa tulkittaisiin EU:n poliittiseksi kriisiksi, mikä näkyisi ensimmäiseksi koroissa.

- Jos olemme mukana budjettisovussa, täytyy vielä yrittää parantaa tutkimuksen ja nuorisotakuun asemia.