EU-budjetista päästiin sopuun Brysselissä

EU:n budjetista on päästy sopuun. Sovusta kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

Ulkomaat
Britannian pääministeri David Cameron (3. vas.) avustajineen palaamassa EU:n budjettineuvotteluihin.
Britannian pääministeri David Cameron (3. vas.) avustajineen palasi EU:n budjettineuvotteluihin päivällä pidetyn parin tunnin tauon jälkeen 8. helmikuuta.Leszek Szymanski / EPA

EU:n tulevien vuosien budjetista on päästy yksimielisyyteen.

Asiasta kertoi perjantai-iltana Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy Twitter-tilillään.

Unionin budjetti on vuosille 2014-2020. Kokonaissumma vuosille 2014 - 2020 on 960 miljardia euroa.

Talousarvio heijastaa talouden tiukkuutta, sillä summa on noin kolme prosenttia pienempi kuin edellisellä budjettikaudella.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Britannia ja Saksa pyrkivät estämään menojen kasvun, kun taas Ranska ja Italia halusivat turvata riittävän kulutuksen kasvun ja työllisyyden lisäämiseksi.

Budjetti menee seuraavaksi Euroopan parlamentin hyväksyttäväksi. Käsittely voi kestää useita kuukausia. Parlamentin on kerrottu suhtautuvan nihkeästi menoleikkauksiin.

Van Rompuyn mukaan EU:n budjetti pienenee ensi kertaa. Rahamääriä verrattaessa budjetti kasvaa, mutta bruttokansantuotteeseen nähden se alenee.

Kuva Herman Van Rompuyn Twitter-sivuilta.
EU:n presidentti Herman Van Rompuy ilmoitti budjettisovun löytymisestä Twitter-tilillään 8. helmikuuta.Yle Uutisgrafiikka

Katainen: Suomelle hyvä tulos

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) pitää tulosta varsin hyvänä sekä Suomelle että Euroopalle.

- Halusimme myös varmistaa, että Suomen maksuosuus on kohtuullinen muihin samankaltaisiin maihin verrattuna. Onnistuimme, Katainen sanoo.

Suomen maksut EU:lle pysyvät suunnilleen nykyisellään. Maataloustukiin tuli pienemmät leikkaukset kuin odotettiin.

Harvaan asuttujen alueiden tuki sen sijaan ei näytä nousevan samalla tasolle, jolla se on ollut kuluvalla budjettikaudella.

Suomi saa unionilta takaisin vähemmän rahaa kuin se sinne maksaa. Vuonna 2011 Suomi maksoi unionille 652 miljoonaa enemmän kuin eri ohjelmien kautta sai takaisin. Suhteessa yhtä suuria nettomaksajamaita ovat Saksa, Alankomaat ja Tanska.

Lähteet: AP, Reuters