Talibanin jahtaama Malala-tyttö lähti sairaalasta

15-vuotiasta Malala Yousafzaita ammuttiin lokakuussa päähän ja rintaan. Hän on viimein päässyt brittisairaalasta useiden leikkausten jälkeen.

Ulkomaat
 Malala Yousufzai
EPA/ Birmingham Queen Elizabeth Hospital

Maailmaa sykähdyttänyt pakistanilaistyttö Malala Yousafzain ampumistapaus on saanut onnellisen käänteen, kun 15-vuotias koululainen on viimein päässyt sairaalasta. Taliban-liikkeen asemiehet ampuivat häntä lokakuussa koulumatkalla hiljentääkseen puheet tyttöjen oikeudesta koulunkäyntiin.

Yousafzain lääkärit kertoivat perjantaina, että hän on toipunut hyvin viimeisimmästä leikkauksesta. Viikonloppuna operoitiin kallon reikää peittävää titaanilevyä.

Tammikuussa Yousafzai pääsi muutamaksi viikoksi sairaalahoidosta, mutta hänellä oli edessään vielä viimeinen leikkaus. Häntä on hoidettu Britanniassa, minne hänet lennätettiin saamaan erikoissairaanhoitoa ja turvaan talibanin uhalta.

Malala Yousafzain tapaus herätti maailmanlaajuista huomiota ja nousi kylmääväksi esimerkiksi naisten asemasta Pakistanissa. YK ilmoitti marraskuussa Malala-päivästä, jona muistettiin kymmeniä miljoonia tyttöjä joilla ei ole asiaa kouluun.

Koulunkäyntioikeuksien puolustajana tunnettu Yousafzai oli pitänyt blogia Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sivuilla 11-vuotiaana. Kirjoituksissaan hän kuvasi elämää taliban-liikeen vallan alla. Taliban on kertonut surmayrityksen syyksi tytön levittämät länsimaiset ajatukset.

Ainakin alkuun Malala Yousafzai asuu Britannian Birminghamissa. Hänen isänsä on saanut töitä kaupungissa sijaitsevasta Pakistanin konsulaatista.

Lähteet: AP, AFP