1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sakkoskandaali sävähdytti viranomaiset - sakotuskäytäntö kiristyi heti

Poliisi ja tuomarit kysyvät sakkolappua kirjoittaessaan nyt myös sakotettavan verottomat osinkotulot.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutiset paljasti eilen torstaina, että poliisin ja oikeuslaitoksen käyttämä sakkolaskuri on raksuttanut virheellisiä sakkolaskelmia jo seitsemän vuoden ajan.

- Verohallinnon tietokanta on jättänyt kertomatta sakkolaskurille, että myös verovapaat osingot on otettava huomioon päiväsakon euromäärä laskettaessa, kertoo Verohallinnon viestintäjohtaja Martti Lahti Yle Uutisille.

- It-yksikkömme tekee nyt töitä kolmessa vuorossa. Vian korjaaminen kestää ainakin kuukauden.

Vanhoja sakkoja ei koroteta

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta sanoo, että sakkoalennusta saaneet voivat nukkua yönsä rauhassa. Sakkoja ei koroteta takautuvasti.

- Tuomion purkaminen vastaajan vahingoksi on mahdollista hyvin rajoitetuin ehdoin. Minusta tämän tyyppinen tekninen virhe verottajan ja oikeusministeriön tietojärjestelmässä ei missään nimessä  ole lainvoimaisen tuomion purkuperuste.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on samoilla linjoilla.

- Tuomiot on annettu, pantu täytäntöön ja ihmiset ovat toivottavasti sakkonsa myös maksaneet. En näe, että tässä olisi käytettävissä keinoja, joilla liian alhaisiksi jääneitä sakkoja voitaisiin korottaa jälkikäteen. Kyse on valtion omasta virheestä.

Linja kiristyi jo tänään

Mitä sitten tapahtuu, jos joku saa sakot juuri tänään? Pääseekö verottomia osinkotuloja saava vielä halvalla?

- Ei pääse, sanoo Lahti.

- Olemme jo sopineet poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa, kuinka sakot tulee laskea siihen saakka, kun sakkolaskuri toimii asianmukaisesti.

Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että ramman sakkolaskurin antamien tietojen lisäksi sakotettavalta itseltään kysytään erikseen tämän verottomia osinkotuloja. Tulotietojen valehteleminen on rikos, sakkovilppi.

Sakkoale on nyt siis ohi.