UPI:n tutkija: Britannian ajama säästölinja voitti

Ulkopoliittisen instituutin tutkija arvioi David Cameronin saavan lisäpontta kampanjalleen neuvotella uudelleen Britannian asemasta Euroopan unionissa.

talous

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Juha Jokelan mukaan EU-budjettisovussa voittajaksi selviytyi säästölinjaa ajanut Britannia. Jokela arvioi Britannian aseman Euroopan unionissa vahvistuvan.

- Pääministeri David Cameronin mukaan sopu todistaa, että EU voi uudistua ja että liitossa otetaan myös Britannian näkemykset huomioon. Hän saa varmasti nyt lisäpontta kampanjalleen neuvotella Britannian asemasta Euroopan unionissa uudelleen. Mutta neuvotteluprosessi tulee arvioiden mukaan olemaan vaikea, Jokela sanoo.

Seuraavaksi budjettiesitys menee Euroopan parlamentin hyväksyttäväksi. Jokela sanoo, että ensimmäisten viestien perusteella parlamentissa on tyytymättömyyttä budjettiin.

- Parlamentilla on nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa valtaa puuttua tähän. Parlamentissa ollaan erityisen huolissaan siitä, pystyykö EU toteuttamaan ne tehtävät, jotka sille on annettu perussopimuksissa ja viimeaikaisissa päätöksissä, Jokela sanoo.

Paine rahoituskehyksen valmistumiseksi on kuitenkin kova. Keskeisessä roolissa on myös komission puheenjohtaja, joka on aiemmin esittänyt nyt hyväksyttyä suurempaa budjettia.

- Nyt hän on korostanut, että tämä on paras mahdollinen kompromissi, joka jäsenmaiden kanssa on pystytty sopimaan. Hän on varmasti korostanut parlamentin vastuuta siinä, että nyt saadaan vihdoin tämä seitsemän vuoden rahoituskehys sovituksi.