MTK:n Marttila: Maataloustuen leikkaukset pystytään parsimaan

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo, että Suomi oli EU-budjettineuvotteluissa suurten maiden puristuksessa. Marttila on tyytyväinen siihen, että maaseudun kehittämishankkeita voidaan jatkaa.

politiikka
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.Yle

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo, että Eurooppa-neuvoston budjettineuvotteluissa Suomelle olisi voinut käydä pahemminkin.

- Asetelmat olivat hyvin vaikeat. Suomi oli isojen jäsenmaiden tiukassa puristuksessa, joten siihen nähden meidän neuvottelijat ihan tyydyttävällä tavalla onnistuivat, sanoo Marttila.

Marttilan mukaan neuvotteluissa onnistuminen ei kuitenkaan poista sitä, että suomalaisen viljelijän kannalta EU-rahat vähenevät seuraavan seitsemän vuoden aikana ja tulonmenetyksiä on tiedossa.

- Näen kuitenkin, että tämä putoama verrattuna nykyiseen tasoon on sen kokoinen, että jos halua ja tahtoa riittää, niin se kyetään kansallisilla toimilla parsimaan, Marttila toteaa.

Leikkauksien haitari on Marttilan mukaan pienien tilojen vajaasta tuhannesta eurosta suurten tilojen useisiin tuhansiin euroihin.

Budjettiesityksessä leikataan suoran tuen lisäksi myös maaseudun kehittämisrahoja. Suomelle leikkaus kuitenkin korvataan erikseen niin, että Suomen osalta kehittämisrahat pysyvät suunnilleen nykyisellään.

Lisäraha turvaa Marttilan mukaan, että muun muassa maatalouden ympäristöohjelmia ja Suomelle tärkeää erityiskorvausta vaikeista viljelyolosuhteista voidaan jatkaa nykytasolla.

Marttilan mukaan ne jäsenmaat, jotka ajoivat neuvotteluissa vahvasti jäsenmaksujen alentamista, myivät oman maaseutunsa. Marttila sanoo, että Euroopan komissio ja presidentti Herman Van Rompuy asettivat jäsenmaat valintatilanteeseen.

Esimerkiksi Ruotsi halusi jäsenmaksualennuksen, mutta menettää samalla valtavasti varoja omissa maaseudun kehittämishankkeissaan, sanoo Marttila.