Hevoslasagne peräisin romanialaisesta teurastamosta

Useassa maassa markkinoilta vedetty pakastelasagne sisälsi erheellisesti hevosta. Liha on nyt jäljitetty romanialaiseen teurastamoon.

Ulkomaat

Pakastelasagneen päätynyt hevosenliha oli peräisin romanialaisesta teurastamosta, kertoo alihankkija Comigel. Ruotsissa ja Britanniassa myyntiin päätynyt eines on herättänyt tuohtumusta väärien pakkausmerkintöjen takia.

Jos et pysty syömään hevosta, miksi syöt lehmää?

Peta

Ruotsissa on vedetty markkinoilta ainakin viiden eri tuotemerkin pakastelasagnet, kuten Coop-, Ica- ja Hemköp-ruokakauppaketjujen omat merkit sekä suomalaisillekin tuttujen Eldoradon ja Willysin pakastelasagnet. Myös Ranskassa on varotoimena vedetty valmisruokia markkinoilta.

Pakasteruokia valmistava Findus löysi kokeissa lasagnepakkauksistaan hevosenlihaa. Naudaksi väitetty liha-ainesosa saattoi jopa 100-prosenttisesti hevosta. Kaupoista on poistettu 20 000 lasagnepakkausta, joiden etiketti väittää niiden sisältävän naudanlihaa.

Finduksen tuotepäällikön Henrik Nybergin mukaan hevosenlihasta ei ole terveysriskiä kuluttajille. Kerta-annokset ovat alihankkija Comigelin valmistamia.

Skandaali alkoi Britanniasta. Vaikka hevosenlihaa ei pidetä vaarallisena, harva britti syö sitä tieten tahtoen. Britannian pääministeri David Cameron otti paljastukseen kantaa ja sanoi, ettei tapausta voi mitenkään hyväksyä. Britannian elintarvikeviranomaiset epäilevät tapauksessa rikosta tai vähintäänkin laiminlyöntiä.

Britanniassa asia on otettu niin raskaasti, että ympäristöministeri on paikallisen median mukaan kutsunut vähittäiskaupat hätäkokoukseen.

- Pelkään, että vehkeilyllä on seuraamuksia kansainvälisesti, ministeri Owen Paterson sanoo sanomalehti Guardianin mukaan.

Vain kaksi viikkoa sitten hevosta havaittiin hampurilaispihveistä Britanniassa ja Irlannissa, missä hevosenlihan syöminen on yhtä tabu kuin naapurimaassakin. Miljoonia pihvejä vedettiin myynnistä.

Eläinsuojelujärjestö Peta näki hetkensä koittaneen lihakeskustelussa. Järjestö kampanjoi nyt mainoskuvilla hevosenpäisestä lehmästä, joka kysyy: "Jos et pysty syömään hevosta, miksi syöt lehmää?"

Lähteet: AFP