Hyppää sisältöön

Saksan opetusministeri eroaa plagiointikohun vuoksi

Saksan liittokanslerin läheinen liittolainen on eronnut tehtävästään väitöskirjan plagioinnin vuoksi. Kyseessä on jo toinen ministeriero samasta syystä.

Annette Schavan. Kuva: Wolgang Kumm / EPA

Saksan opetusministeri Annette Schavan on eronnut hallituksesta väitöskirjan plagiointisyytösten takia. Liittokansleri Angela Merkel kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä. Schavan menetti tohtorinarvonsa tiistaina.

Liittokansleri Merkel kertoi, että Schavan tarjoutui eroamaan eilen perjantaina. Merkel sanoi tehneensä päätöksen raskain sydämin.

Syytökset loukkaavat minua syvästi

Annette Schavan

Düsseldorfin yliopisto päätti vetää Schavanilta tohtorinarvon, koska se katsoi hänen kopioineen merkittävän osan väitöskirjastaan muiden teksteistä lähdettä mainitsematta. Yliopisto käynnisti Schavanin plagiointiväitteiden tutkimisen viime keväänä nimettömän ilmiannon perusteella.

Merkelin mukaan Schavanin tilalle opetusministeriksi nimitetään Ala-Saksin osavaltion tiede- ja kulttuuriministeri Johanna Wanka.

Schavan ryhtyy oikeustoimiin

Schavan sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei hyväksy yliopiston päätöstä ja aikoo ryhtyä asiassa oikeustoimiin.

- En kopioinut enkä harhauttanut väitöskirjassani. Syytökset loukkaavat minua syvästi, hän sanoi.

- Kun opetusministeri haastaa yliopiston oikeuteen, se rasittaa ministeriä, ministeriötä, hallitusta ja kristillisdemokraatteja. Juuri tämän haluan välttää , Schavan sanoi tiedotustilaisuudessa.

Schavan on toiminut opetusministerinä vuodesta 2005. Hän on liittokansleri Angela Merkelin puoluetoveri ja läheinen liittolainen. Hän aikoo jatkaa liittopäiväedustajana.

Jo toinen plagiointiero

Annette Schavan on jo toinen ministeri, joka joutuu eroamaan Saksan hallituksesta väitöskirjan plagioinnin takia. Puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg erosi samasta syystä toissa vuonna. Schavan sanoi tuolloin häpeävänsä Guttenbergin puolesta.

Ministerin ero on kolaus Merkelin kristillisdemokraattiselle puolueelle, joka valmistautuu syyskuussa pidettäviin liittopäivävaaleihin.

Annette Schavanin väitöskirja hyväksyttiin vuonna 1980. Se käsittelee tietoisuuden muodostumista.