Findus: Hevosenlihaa tuskin valmisruokiin vahingossa

Findus epäilee, ettei hevosenlihaa joutunut sen lasagneannoksiin vahingossa. Yhtiö harkitsee nyt oikeustoimia. Findus myös kertoo saaneensa vastikään tietää, että skandaalin juuret voivat ulottua elokuulle.

Ulkomaat

Elintarvikejätti Findus epäilee, ettei hevosenlihan joutuminen sen lasagneannoksiin ollut vahinko. Findusin Britannian-yhtiö sanoo neuvottelevansa nyt lakimiesten kanssa siitä, onko perusteita nostaa oikeusjuttu tavarantoimittajia vastaan sopimusrikkomuksesta.

Findus UK sanoo tiedotteessaan, että yhtiön sisäiset tutkimukset viiittaavat vahvasti siihen, ettei hevosenlihaa joutunut naudanlihalasagneen vahingossa.

Jo aiemmin Ranskan Findus sanoi olevansa valmis viemään skandaalin oikeuteen.

- Meitä on huijattu. Nostamme kanteen X:ää vastaan viikonlopun jälkeen, sanoo Findusin Ranskan-johtaja Matthieu Lambeaux lausunnossaan. Ranskan lakikielessä X tarkoittaa, ettei väitetystä rikkomuksesta vastuussa olevia tiedetä.

Myös Findusin lasagneihin lihaa toimittava ranskalaisyhtiö Spanghero sanoo olevansa valmis nostamaan kanteen lihan alkuperäistä romanialaista toimittajaa vastaan. Spanghero ei kerro romanialaistoimittajan nimeä. Spanghero osti eurooppalaista naudanlihaa ja toimitti sitä edelleen Findusin valmisruokavalmistajalle.

Findus on vetänyt Ranskassa, Ruotsissa ja Brianniassa markkinoilta pakasteruokia sen jälkeen, kun lasagnepakkauksista oli kokeissa löydetty hevosenlihaa. Etiketti väitti lihan olevan naudanlihaa.

Kaikki valmisateriat oli valmistanut Findusin ranskalainen alihankkija Comigel Luxemburgissa. Se on kertonut, että liha tuli romanialaisteurastamolta Spangheron kautta.

Ranskan kuluttaja-asioista vastaava ministeri Benoit Hamon sanoo, että hankintaketjussa oli mukana useassa eri maassa toimivia yrityksiä. Hamonin mukaan Spangheron holding-yhtiö Poujol hankki jäädytetyn lihan kyproslaiselta myyjältä, joka välitti tilauksen Hollannissa toimivalle alihankkijalle. Se puolestaan hankki lihan romanialaisteurastamolta.

Hamonin mukaan vielä ei tiedetä, onko kyse tarkoituksellisesta petoksesta, vai myytiinkö lihaa naudanlihana vahingossa. Televisiokanava iTelen haastattelema Hamon kuitenkin korostaa, että joka tapauksessa jupakasta seuraa rangaistuksia.

Findus kertoo saaneensa vastikään kuulla Comigelilta, että hevosenlihaskandaalin juuret voivat ulottua jo viime elokuulle. Findus korostaa, ettei sillä ollut tästä asiasta aikaisemmin tietoa. Saimme tietää asiasta vasta Comigelin kirjeestä, joka oli päivätty 2. helmikuuta 2013, yhtiö sanoo.

Findus on korostanut, ettei hevosenliha ole kuluttajille terveysriksi, vaan tuotteita on vedetty markkinoilta pelkästään virheellisten pakkausmerkintöjen takia.

Findusia koettelevan skandaalin lisäksi hevosenlihaa on löytynyt Britanniassa ja Irlannissa paikallisen valmistajan Silvercrestin jauhelihapihveistä, joiden piti sisältää vain naudanlihaa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset