Romanian elintarvike-ala: Ranskalaisyhtiön täytyi tietää ostaneensa hevosenlihaa

Romanian elintarviketeollisuusliiton johtaja uskoo, että Findusin valmisruokiin lihaa toimittanut ranskalaisyhtiö tiesi, ettei kyseessä ole naudanliha. Romanian maatalousministeriö tutkii, onko lakia rikottu.

Ulkomaat

Romanian elintarviketeollisuusliiton johtaja uskoo, että Findusin valmisruokiin lihaa toimittaneen ranskalaisyhtiön täytyi tietää lihan olevan hevosenlihaa eikä naudanlihaa. Lihan on kerrottu olevan peräisin romanialaisteurastamolta.

Findus on joutunut vetämään valmisruokiaan markkinoilta Ranskassa, Ruotsissa ja Britanniassa sen jälkeen kun Findusin lasagnepakkauksista oli löytynyt testeissä hevosenlihaa. Tuoteseloste väitti lihan olevan naudanlihaa.

Valmisruoat oli valmistanut Findusin alihankkija Comigel Luxemburgissa. Sen mukaan liha tuli ranskalaiselta Spanghero-yhtiöltä, joka oli puolestaan ostanut sen romanialaisteurastamolta.

Sekä Findus että Spanghero ovat ilmoittaneet olevansa valmiit nostamaan kanteen skandaalissa.

Romanian elintarviketeollisuusliiton johtaja Sorin Minea kuitenkin uskoo maahantuojan tienneen, ettei liha ole naudanlihaa, koska hevosenlihassa on erityinen maku, väri ja koostumus.

Minean mukaan Romaniassa kolme teurastamoa teurastaa hevosia ja vie lihaa EU-maihin, enimmäkseen Ranskaan ja Italiaan. Kyseessä on laillinen toiminta, hän toteaa.

Minean mukaan maahantuojat yleensä testaavat lihan laadun. Lihan tyypin määrittelemiseksi tarvitaan kuitenkin erityisiä testejä, joita tehdään vain, jos epäilyt heräävät, hän toteaa.

Romanian maatalousministeriö sanoo tutkivansa skandaalia. Jos käy ilmi, että liha tuli Romaniasta ja lakia on rikottu, syyllisiä rangaistaan, ministeriö sanoo.

Lähteet: AFP