Sanna Ukkola: Turhuuden markkinat

Kävin viikonloppuna Minä Olen -messuilla. Minä Olen -messut on Suomen suurin new ageen, parapsykologiaan ja yleiseen huuhaahan keskittynyt tapahtuma, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Yle Blogit
Sanna Ukkola
Yle

Rajatiedon kojuja henkiparannuksesta, telepatiasta ja astraalimatkoista silmänkantamattomiin. Paikalla tuhansia kävijöitä, lähinnä keski-ikäisiä naisia, ja parisensataa näytteilleasettajaa.

Vieraille tarjoiltiin tarot-tulkintaa, kädestä ennustamista, kristalliparannusta, reikihoitoa ja enkelikanavointia. Kaikkien terapiapisteiden eteen oli muodostunut pitkät jonot, naiset tönivät toisiaan ja etuilivat päästäkseen kuulemaan väritulkintoja aurastaan (20 euroa).

Yhdessä pisteessä myytiin kalliilla "maadoittavaa kosketusta". Siinä 15 eurolla sai hoitajan pistämään kädet olkapäilleen muutamaksi toviksi. Enkelin kanssa pääsi rupattelemaan niin ikään 15 eurolla. Entisiä elämiä pääsi katselemaan 10 eurolla.

Kävin kuuntelemassa kuuluisan yhdysvaltalaisen professorin Dominique Surelin luentoa intuitiosta ja "kaukokatsomisesta". Valtava sali oli viimeistä penkkiä myöten täynnä. Ihmisiä istui lattioilla, heitä oli kerääntynyt huoneen seinustoille ja takaosaan.

Surel oli kiistämättä vaikuttava esiintyjä. Hän käytti klassisiauskottavuuden rakentamisen välineitä. Hän esimerkiksi vetosi usein auktoriteetteihin: Yhdysvaltain hallitukseen sekä armeijaan ja siteerasi tärkeitä henkilöitä kuten Albert Einsteinia. Nobel-palkituista 93 henkilöstä 82 kuulemma kertoi intuition vaikuttaneen tutkimuksiinsa.

Humpuuki on Suomessa miljoonien eurojen arvoinen bisnes.

Surel tieteellisti huuhaan järkevänkuuloiseksi paketiksi. Surel uskoo kaukoparannukseen ja etukäteisaavistuksiin. Tekniset laitteet menevät usein rikki pelkästään hänen kosketuksestaan. Hän kertoi ihonsa menevän kananlihalle, kun hän astuu sisälle huoneeseen, jossa on ollut riitaa. Jos huoneessa taas on aiemmin ollut positiivisia ihmisiä, hänen kehoonsa leviää lämmin tunne. Hän kertoi meille "solumuistista", jonka avulla murhatulta pojalta sydämen saanut potilas pystyi ratkaisemaan murhan. Murhatun pojan muistoja siirtyi potilaaseen sydämen mukana.

Jep jep.

Esimerkiksi Kauppalehden Optio teki aikoinaan ison haastattelun Surelista, jossa hänet esiteltiin lukijoille täysin kritiikittömästi ja kyseenalaistamatta. "Ei hihhulointia", toimittaja kirjoitti. Omasta mielestäni Surelin sanoma edusti sitä itseään: silkkaa hihhulointia.

Parhaimmillaan rajatiede on harmitonta hömppää. Pahimmillaan se tappaa ihmisiä.

Humpuuki on Suomessa miljoonien eurojen arvoinen bisnes. Tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista uskoo enkeleihin, joissain naisille suunnatuissa kyselyissä prosenttiluvut ovat olleet huomattavasti korkeampia.

Älykkäät ihmiset kertovat vakavalla naamalla keskustelevansa humanoidien kanssa ja uskovat, että jenkkien puolustushallinnon säiliöt pursuavat ufoja.

Haastattelin taannoin naista, joka kertoi käyneensä enkeliterapiassa vuosikausia. Hänen kaikki säästönsä menivät enkeliterapiaan, johon hän oli törsännyt tuhansia euroja.

Entinen kulttuuriministerimme Tanja Karpela (kesk.) kävi säännöllisesti tapaamassa intialaista Amma-gurua ja puhui tosissaan chakrojen puhdistuksesta ja energiavirroista.

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola kävi Minä Olen -lehden haastattelussa meedion juttusilla, jossa Toivolan edesmennyt isä antoi neuvoja pojalleen meedion kautta.

Lehdet kirjoittavat täysin kritiikittömästi selvänäkijöistä, enkeleistä ja astrologiasta.

Tällaista siis Suomessa 2013, maassa, jossa kansalaisille on tarjolla kaikki mahdollinen tieto ja sivistys - ja jossa koulutuksen taso on maailman huippua.

Kas kun eivät metsämaahisista! (Lehtien horoskoopit muuten kirjoitetaan usein kiireellä iltavuorossa ja kyllä - ne saatetaan keksiä ihan päästä.)

Parhaimmillaan rajatiede on harmitonta hömppää. Pahimmillaan se tappaa ihmisiä.

Minä Olen -festivaaleilla yhdessä nurkassa kaupiteltiin teknisiä vempeleitä, jotka maksoivat satoja euroja. Hopeapulsaattori 230 euroa, magneettipulsaattori 335 euroa. Pulsaattorit puhdistavat veren mikrobeista, viruksista ja bakteereista. Niillä hoidetaan kuulemma esimerkiksi syöpää ja aidsia. "Jos isälläni olisi syöpä, kieltäisin häntä käyttämästä perinteisiä hoitomuotoja ja käskisin turvautumaan näihin", kauppias selosti ja esitteli lehtileikkeitä väitteidensä tueksi.

Toisessa huoneessa sain kuulla kosketustekniikasta, joka auttaa muun muassa krooniseen kipuun ja parantaa kehon "energiavärähtelyjä".

Tällaista siis Suomessa 2013, maassa, jossa kansalaisille on tarjolla kaikki mahdollinen tieto ja sivistys - ja jossa koulutuksen taso on maailman huippua. Se on jossain määrin lohdutonta.