Suomalaiset valmistelevat Afganistanin poliisivoimia toimimaan itsenäisesti

Parin vuoden päässä häämöttävä ulkomaisten joukkojen vetäytyminen vauhdittaa Afganistanin turvallisuuskoneiston rakentamista. Toimittajamme Tuomas Kerkkänen kävi seuraamassa koulutuksen sujumista Mazar-i-Sharifissa.

Ulkomaat
Suomalaiset ja ruotsalaiset ISAF-sotilaat kouluttamassa afganistanilaisia poliiseja.
Suomalaiset ja ruotsalaiset ISAF-sotilaat kouluttamassa afganistanilaisia poliiseja Mazar-i-Sharifissa helmikuussa 2013.Yle

Poliisien kouluttamisesta on tullut yksi tärkeimmistä länsimaiden tehtävistä Afganistanissa. Pelkästään EU panee rahaa poliisihankkeeseen 60 miljoonaa euroa vuodessa.

EU:n poliisikoulutusohjelma neuvoo erityisesti poliisipäällystöä. Tälle Mazar-i-Sharifissa sijaitsevalle asemalle tulee käytännön oppia hakemaan myös sotilaita.

Afganistanissa osaavien ihmisten rekrytointi ei ole helppoa. Tälläkin asemalla noin puolet porukasta osaa lukea.

Ammatinvalinta on myös riski. Kapinallisten iskut ovat viime aikoina kohdistuneet nimenomaan poliisiasemille. Poliisien varusteet ja taidot ovat eri maata kuin vaikkapa Isaf-sotilailla. Tästä syystä tällainen poliisiasema on hyökkääjien näkökulmasta melkoisen pehmeä kohde.

Itseluottamusta löytyy

Poliisipäällikkö vakuuttaa, että parin kuukauden koulutuksen jälkeen poliisit ovat valmiita kohtaamaan lähes minkä tahansa uhan.

- Olen ollut poliisina 20 vuotta jo ennen kuin te tulitte tänne. Olen toiveikas siitä, että pystymme torjumaan uhat itsenäisesti, sanoo Mohamed Shwoyab Ansare.

Naisille poliisiksi ryhtyminen on vaikeaa. Vain joka sadas poliisi on nainen, ja vielä harvempi saa varsinaisia poliisin töitä. Täälläkin alikersantti Makai vastaa ruokahuollosta, mutta pääsee myös kentälle.

- Sen takia, että naisilla ei ole koulutusta, he saattavat arkailla poliisin työhön hakeutumista. Varmaan heiltä puuttuu itseluottamusta. Mutta ehkä tulevaisuudessa on enemmän naispoliiseja.

Elintärkeä sääntö koulutuksessa on, että koulutettavia ei saa nolata. Lukuisissa tapauksissa kasvojen menettäminen on johtanut siihen että koulutettava ampuu ohjaajansa.