1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Olisiko teillä vähälaktoosista heteromaitoa luomuna?

Juotko maitoa? Minkälaista maitoa? Ihan tavallista? Ei sellaista olekaan. Mari Vesanummi pohtii kolumnissaan maidon ostamisen vaikeutta.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Lapsena maidon juonti oli helppoa. Jääkaappikylmä maito maistui erityisesti lämpöisen pullan kanssa tai toisaalta kuuman maitokaakaon kanssa oli saatava ohrarievää voikerroksella. Nykyään maidon ostaminen ja tarjoaminen onkin mutkikkaampi juttu. Suomalaisten kauppojen hyllyiltä löytyy ällistyttävä määrä maitoja. Sitä vaan huuli pyöreänä seisoo maitohyllyn edessä ja selaa sieltä sitä omaa maitoaan. En ole yksin kylmäkaapilla tönöttämässä, usein maitohyllyllä on oma yleisönsä ihmettelemässä tölkkirivistöä.

Sitä vaan huuli pyöreänä seisoo maitohyllyn edessä ja selaa sieltä sitä omaa maitoaan.

**Niilllä aikuisilla, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi, **ei ole enää kykyä pilkkoa maitosokeria. Sittenkin on mahdollisuus valita rasvaton, kevyt ja täysmaito vähälaktoosisena. Voi ostaa ns. tuoreena kylmäkaapista tai UHT-versiona huoneenlämmöstä. Laktoositon maitojuoma ottaa varman päälle, ettei varmasti vatsassa kierrä. Jos maito on matkalla kahvin kaveriksi, on vielä kahvimaitoa erikseen. Se vaahtoutuu ja valkaisee hyvin ja on tavallista maitoa rasvaisempi. Maistuu ihmeen hyvin myös tavallisen maidon sietäjille. Mistä pääsemmekin ns. tavallisen maidon kategoriaan: rasvaton, ykkösmaito, kevytmaito, täysmaito, luomumaito, yömaito, kalsiummaito, homogenoimaton täysmaito, ternimaito.. Huh. Ja maitojauhe sitten vielä varalle kaappiin. Jätetään äidinmaidonvastikkeet nyt hyllyyn.

Entäs jos onkin maitoallergikko?Tai jos ei itse olekaan, mutta kylään tuleva vieras on? No ei hätää, maitoproteiinit pois ja maailman tuska irti harteilta, kun nappaa sieltä hyllystä soijamaitoa, kauramaitoa, riisimaitoa tai vaikka mantelimaitoa. Valikoima maidottomistakin maidoista on ihmeellinen oma kulinaristinen maailmansa. Maailman tuska normimaidon juojalle saattaa syntyä siitä, kuinka paljon maito aiheuttaa kasvihuonekaasuja. Rasvapitoisen täysmaitolitran tuotannosta syntyy noin kilo kasvihuonekaasuja. Apua. Ja lähimaitoa! Kyytön maitoa. Huokaus. 

Rasvaton, ykkösmaito, kevytmaito, täysmaito, luomumaito, yömaito, kalsiummaito, homogenoimaton täysmaito, ternimaito.. Huh.

Mitä sitä sitten valinnan tuskissaan kaupassa kävijä valitsee? Sitä ihan samaa kuin aina ennenkin. Ei, yllytän villeihin maitokokeiluihin! Kaappiin valmiiksi hankalille vieraille komea kokoelma eri plaatuja. Kaapista löytyy hyvin säilyvää maidotonta soija- tai kotimaista kauramaitoa sekä vähälaktoosista uht-maitoa. Se voi olla siellä juhannukseen asti.

Runsaudenpula maitohyllyssä on romuttanut jo aikaa sitten romanttisen kuvan maalaismaidosta. Maitolaituritkin toimivat nykyään koristeena, lupiinimaljakon alustana tai niin kuin Teiskossa taidenäyttelytilana. Maito on pysynyt kehityksessä mukana. Se on pärjännyt ruokakilpailussa monipuolistumalla. Se on kuluttajan etu, kun kuluttaja vaan osaisi päättää mihin tölkkiin tarttuu. Vai utareeseen? Siinäpä lehmänjalostuksen tieteisfantasiaa.

Kahvin tilaaminenhan on ollut jo pitkään erikoiskahvilassa varsin yksityiskohtaista, josko siihen saisi vielä maitokertoimet. Anna mulle semmonen keskikokoinen tummapaahtoinen presso - luontaisesti vähälaktoosisella homogenoimattomalla luomumaidolla, kiitos!