Kai Öistämö: Yliopiston on oltava yhteiskunnallinen vaikuttaja

Tampereen yliopiston hallituksen uusi puheenjohtaja Kai Öistämö sanoo, että tavoitteena Tampereella on nostaa tieteen ja tutkimuksen tekemisen tasoa. Perusrahoituskin on saatava kuntoon ja työntekijöille työrauha.

Kotimaa
Tamperen yliopiston hallituksen puheenjohtaja Kai Öistämö
Mari Siltanen / Yle

Tampereen yliopistossa on käyty läpi mittavat uudistukset, ja vielä on edessä ainakin rahoitusmallin viilaaminen. Nokian kehitysjohtaja, tekniikan tohtori Kai Öistämö muistuttaa yliopiston hallituksen tuoreena puheenjohtajana, että nyt tarvitaan työrauhaa.

- Rakenneuudistus on tehty, ja tietty työrauha pitää antaa. Muutoksen takia ei pidä muuttaa asioita. Yksi asia, joka tulee haasteena jatkossa, on tieteen ja tutkimuksen tekemisen tason nostaminen ja kansainvälistäminen.

- Uuden hallituksemme perehdyttämisseminaarissa sanottiin hauskasti, että yliopisto on sellainen, joka tekee rahasta tiedettä ja uusia ajatuksia. Tietenkin tieteellä ja uusilla ajatuksilla on vaikuttavuus, jonka voi jonain päivänä kääntää yhteiskunnassa rahaksi ja mitattavaksi asiaksi. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on se, mitä yliopiston pitää saada tehtyä, Öistämö jatkaa.

Pirkanmaalaiset vaikuttajat talkoisiin

Yliopiston rahoituksen turvaamisesta Öistämö sanoo, että nyt pitää katsoa jokaiseen suuntaan, oli sitten kyse julkisesta, yksityisestä tai kansainvälisestä rahasta. Perusrahoitus on saatava ehdottomasti kuntoon.

- Verrokkiyliopistoihin nähden meidän rahoituksemme on selkeästi jäljessä.

Kai Öistämö toivookin, että kaikki pirkanmaalaiset vaikuttajat osallistuvat talkoisiin, jotta kuilu saadaan kurottua umpeen.

Tampereen teknillisessä yliopistossa tohtoriksi väitellyt Öistämö ei näe mitään ihmeellistä siinä, että teknologiamies on Tampereen yliopiston hallituksessa.

- Luovuus ja innovaatio tulevat poikkitieteellisyydestä. Se ei ole pelkästään teknologiaa, vaan erilaisten ihmisten kohtaamista ja erilaisten innovaatioiden tekemistä ja uusien ajatusten luomista. Ehkä sitä odotan myös uudelta pestiltä.