Hirmuiseen haukeen upposi yli kilo voita

Viime joulukuussa Seinäjoen Kyrkösjärvestä nousi hirmuinen hauki: 12,48 kiloa. Harrastajakalastaja ja -kokki Juha Haapamäki taikoi hauesta makkaraa, mureketta ja pullia. Kerman ja mausteiden lisäksi haukeen upposi yli kilo voita.

Kotimaa
Haukimureketta, savustettua kuhaa ja perunasalaattia lasilautasella
Herkullinen haukimureke sai lisukkeekseen savustettua kuhaa, paahdettua sipulia ja perunasalaatin.Anne Rahjola / Yle

Kyrkösjärven hirmuiseksi haueksi nimetty vonkale tunnetaan laajalti Seinäjoen ulkopuolellakin. Yle Pohjanmaan nettisivuilla haukimamma keräsi pällistelijöitä kymmeniä tuhansia.

Osa kävi katsomassa suurisuista kalaa myös Anttilan kauppakeskuksen kalatiskissä, jonne hauki vietiin tovin hyssyttelyn jälkeen.

- Soitin Arskalle, että nyt tuon sulle sian tiskiin. Ihmiset saavat miettiä, että tollaisiakin on olemassa, ei ne aina oo kalajuttuja, sanoo hirmuisen hauen kalastaja Juha Haapamäki.

Tiskistä hauki päätyi jauhettuna takaisin Haapamäelle, joka maustoi massan ja lisäsi siihen runsaasti voita. Osasta taikinaa hän teki makkaraa, osasta haukimureketta ja -pullia. Eikä ollut kuulemma puista.

- Omasta mielestä onnistuttiin aika hyvin. Monelle annoin reseptin, että miten se tehdään. Ei ole kukaan tullut haukkumaan, että oli hirveän makuista.

Soitin Arskalle, että nyt tuon sulle sian tiskiin.

Juha Haapamäki

Hauesta riitti jaettavaa kymmenelle syöjälle, 800 - 900 grammaa kullekin.

Mutta menikö siihen oikeasti kilo voita?

- Kyllä, taisi mennä vähän ylikin, Haapamäki tuumaa.

Isosilmäisellä pienet pois

Hirmuinen hauki nousi 80-millisellä itse pauloitetulla kuituverkolla. Syy suureen silmäkokoon on selvä:

- Jätetään ne pienet sinne kasvamaan. Ne pääsevät verkosta läpi, joten otetaan noita isoja, Haapamäki linjaa.

Suuri kala nousi tekojärvestä syksyn ensimmäisellä verkkojenkatsontakerralla. Saaliin mittavuus tuli kalamiehelle itselleenkin yllätyksenä, vaikka narussa tuntuikin heti jotain isoa.

- Ensin tuli varmaan puoli kuutiota kaikenlaista risua ja kantoa, sitten näkyi yhtäkkiä jään alla välähdys. Katoin, että neljän kilon kala. Seuraavan kerran se olikin jo aukossa suu auki. Ei muuta kuin kiduksista kiinni ja nyrkkiä ohimolle, Haapamäki kertaa.

Suuri kala ei ole hänellekään se tärkein juttu, koska pieni kala on usein suurta paremman makuinen. Silti isojen kalojen onnea on riittänyt. Hiljattain Haapamäki nappasi 1,23 kilon ahvenen, oman suosikkikalansa.

- Totta kai aina haaveissa on se kahdenkymmenen kilon lohi, kymmenen kilon kuha ja viidentoista kilon hauki. Mutta toivossa on hyvä elää.

Sitä, onko moisia jättikaloja jo tullut, Haapamäki ei kerro. Mutta sen hän kertoo, että Kyrkösjärvessäkin isoja kaloja on - ja paljon. Eikä rannoilla ole vieläkään tungosta.