Villi kännykänkorjaaja huoltaa puhelimen kuntoon pikavauhtia

Rikkinäisen kännykän korjauttaminen puhelinvalmistajan virallisen huoltokanavan kautta on yleensä kallista ja aikaa vievää puuhaa. Valtuuttamaton kännykänkorjaaja huoltaa puhelimesi pikavauhtia ja samoilla varaosakomponenteilla kuin merkkihuolto.

tekniikka
Kuvassa Nokian Lumia 800
Kia-Frega Prepula / Yle

Korjausta vailla olevat kännykät eivät loju pitkään turkulaisen kännykänkorjaajan Jussi Salosen työpöydällä. Eri puhelinvalmistajien laitteille perushuoltoja tekevä Salonen on harvinainen yrittäjä matkapuhelimien luvatussa maassa Suomessa.

- Tiedossani on vain noin kymmenkunta valtuuttamatonta alan huoltoa itseni lisäksi. Kilpailijoita ei siis juuri löydy, kertoo Salonen.

Pelkkää perushuoltoa vaativa puhelinlaite voi viipyä jopa viikkotolkulla puhelinvalmistajan virallisessa huoltokanavassa. Lähes kosmeettisesta korjauksesta joutuu myös pulittamaan satoja euroja.

- Valtuutetun huollon pääperiaate nykyään on, että rikkinäinen puhelin vaihdetaan kokonaan toiseen laitteeseen. Esimerkiksi Apple haluaa pitää laitteensa täydellisinä, eli niihin ei tehdä kolmannen osapuolen korjauksia. Laite vaihtuu aina toiseen, tietää Jussi Salonen.

Turkulaisen Halofaxin Nokia Care -huoltopisteen Mikael Sandger muistuttaa puhelimen korjaamiseen liittyvistä takuuehdoista. Yksityisellä korjaajalla takuun aikana käytetty puhelin ei ole enää takuun piirissä.

- Mikäli korjautat Nokian laitteesi muualla kuin yhtiön virallisesti valtuuttamassa huoltopisteessä, raukeaa kyseisen laitteen takuu siihen. Takuun voimassaolo vaatii, että puhelimet korjataan yhtiön hyväksymää kanavaa pitkin, sanoo Sandger.

Rikkinäinen puhelimesi vaihtuu korjattuun puhelimeen tehtaalla

Salosen mukaan osa Nokian Lumia-mallistosta on kolmannen osapuolen kokoamia puhelimia. Ne lähtevät rikki mennessään keskushuollon kautta takaisin tehtaalle korjattaviksi.

Esimerkiksi Apple haluaa pitää laitteensa täydellisinä, eli niihin ei tehdä kolmannen osapuolen korjauksia. Laite vaihtuu aina toiseen.

kännykänkorjaaja Jussi Salonen

- Useimpia Nokian malleja on tähän asti korjattu Suomessa suhteellisen edullisesti, vaikka huoltoaika onkin ollut pitkä. Nyt yhtiö kuitenkin ilmoitti siirtävänsä kaikki viralliset huoltonsa keskushuoltoon, eli Nokian takuukorjaaminen Suomen rajojen sisäpuolella ilmeisesti loppuu, kertoo Salonen.

Kännykän omistajan olisi syytä muistaa puhelimen varmuuskopiointi kiikuttaessaan laitetta merkkihuoltoon.

- Puhelin lähtee tehtaalle korjattavaksi. Siihen vaihdetaan ulkoiset kuluvat osat eli kuoret, näppäimet ja akku. Laitteeseen ajetaan myös uusi ohjelmisto. Se jälkeen rikkinäinen puhelin on jollekulle taas uusi puhelin, tietää Jussi Salonen.

Korjaukseen käytetään vain virallisia varaosia

Jussi Salonen korjaa eri puhelinvalmistajien laitteita ostamillaan virallisilla komponenteilla. Ainoastaan Applen virallisia osia ei saa mistään. Applen osat Salonen hankkii Kaukoidästä.

- Apple ei halua myydä varaosiaan ulos tehtaalta. Ilmeisesti myynnissä olevat varaosat lähtevät Applen tehtaalta, mutta yhtiön tietämättä. Osia menee linjojen ohi sen verran, että niitä löytyy markkinoilta useilta myyjiltä, kertoo Jussi Salonen.

- Samsungin ja Nokian puhelinten korjaukseen käytän pelkästään alkuperäisosia ja niissä on aina se 12 kuukauden taku. Applen osilla on 6 kuukauden taku. Asiakkaan ei siis tarvitse yksityisessä huollossa murehtia kestävätkö osat vai eivät.

Rikkinäisen puhelimen huolto virallisen kanavan kautta on kallista. Aikaa korjaukseen kuluu, koska puhelin viilettää hyvässä lykyssä pitkin Eurooppaa.

- Moni asiakas ihmettelee näitä puhelinvalmistajien huoltopolitiikkoja. Yksityinen korjaaja korjaa esimerkiksi rikki menneen näytön lasin tunnissa ja rahaa kuluu muutamia kymmeniä euroja, summaa Salonen.