Tuoreen munan kuori on tiukassa

Jos keitetyn kananmunan kuori ei tahdo irrota siististi millään, munimisesta on todennäköisesti kulunut vain vähän aikaa. Mitä enemmän munalla on ikää, sitä helpommin kuori lähtee.

ilmiöt
Kananmuna kädessä
Yle / Jouki Väinämö

Keitetyn kananmunan kuori irtoaa pieninä palasina. Mukana lohkeilee myös paloja valkuaisesta.

Ongelma on tavallinen. Se liittyy kananmunan ikään.

- Jos näin käy, kananmuna on liian tuore. Kuori irtoaa parhaiten munasta, jos munimisesta on kulunut vähintään 7 - 10 vuorokautta, hotelli- ja ravintola-alan lehtori Vesa Työppönen Koulutuskeskus Salpauksen sanoo.

Tuoreessa kananmunassa valkuaisen ja kuoren välinen kuorikalvo pysyy tiukasti kiinni valkuaisessa. Siksi tällaisen munan kuoriminen siististi on miltei mahdotonta.

Kun kananmuna ikääntyy, edes muutamia päiviä, kuorikalvo heikkenee ja valkuainen kutistuu. Silloin kuori irtoaa parhaiten.

YLE / Arja Lento

Uppomunasta kuori irtoaa aina

Sillä, onko muna esimerkiksi luomu- tai häkkikanalasta, ei ole merkitystä kuoren irtoamiseen. Siihen ei vaikuta myöskään munan keittoaika.

Lehtori Vesa Työppönen neuvoo, että keittämisen jälkeen vesi kannattaa kaataa pois kattilasta ja antaa munien kuivua hetki. Sitten munat laitetaan kylmään veteen, jotta ne jäähtyvät nopeasti.

Munien pelästyttämiseen tarvitaan sokkiefekti.

Vesa Työppönen

- Munien pelästyttämiseen tarvitaan sokkiefekti.

Jos kananmunien ikää on vaikea selvittää, kuoret saa joka tapauksessa helposti irti yhdellä tavalla: tekemällä uppomunia, jotka keitetään ilman kuorta.

Ensin kiehautetaan vesi, johon lisätään tilkka etikkaa. Happo nopeuttaa munan kypsymistä.

Muna rikotaan esimerkiksi kauhaan tai kulhoon siten, että keltuainen säilyy ehjänä. Kattilassa oleva vesi pyöräytetään pyörteelle. Muna kaadetaan veteen ja annetaan kypsyä normaalisti.