Ruotsin Bildt: Venäjä ei ole meille sotilaallinen uhka

Ruotsi ei tule koskaan olemaan puolueeton, jos johonkin toiseen EU-maahan hyökätään, Bildt alleviivaa.

Ulkomaat

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ei ole huolissaan Venäjän suunnitelmista vahvistaa asevoimiaan. Bildt muistutti Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa, että Venäjän sotilasmenot ovat yhä kaukana neuvostoaikojen luvuista.

Bildtin mukaan Venäjä on supistanut asevoimiaan kahden vuosikymmenen ajan ennen viime aikojen toisensuuntaista politiikkaa.

- Venäjä modernisoi asevoimiaan ja sillä on kunnianhimoisia suunnitelmia, mutta vaikka kaikki kaavailut toteutuisivat vuoteen 2020 mennessä, oltaisiin silti kaukana Neuvostoaikojen tasosta, Bildt totesi SVT:lle.

Venäjän pääpaino ei ole pohjolassa

Bildtin mukaan Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikan keihäänkärki on tällä hetkellä suunnattu sen lähialueille, mistä hänen mielestään Georgian sota vuonna 2008 oli oiva esimerkki.

- Kaukasus on tärkeä, Keski-Aasia on tärkeä, Siperia on tärkeä ja Ukraina on tärkeä, Bildt luettelee Venäjälle ulkopolitiikan prioriteettialueita.

**"Olemme vähentäneet määrää ja lisänneet laatua" **

Ulkoministeri ei myöskään purematta niele kotimaista kritiikkiä, jonka mukaan Ruotsin puolustusvoimat näivettyvät.

- Olemme laskeneet määrää, kuten lähes kaikki Euroopan maat. Sen sijaan laatu on pikemminkin parantunut, koska investoimme huomattavasti joukkojen nykyaikaistamiseen.

Bildtin mukaan Ruotsissa onkin suhteessa sijoitettu enemmän puolustusvoimien uudistamiseen kuin muissa maissa.