Vain muutaman sentin tähden?

Oletko valmis tekemään meilken mitä tahansa säästääksesi muutaman euron tai joitain senttejä? Maailma on pullollaan hintavertailuja, mutta keinot voivat vesittää tarkoituksen, jos säästöt jäävät pienemmiksi kuin niiden etsimiseen on käytetty aikaa ja kuluja.

Näkökulmat
Kolikoita kädessä
Mari Vesanummi / Yle

En kuulu siihen ihmistyyppiin, joka vahtaa silmä tarkkana kaupan aletarjouksia ja ajoittaa ruoka- sekä muut hankintansa hullun huiskeiden alennuspäivien alennustuotteisiin.

*On pöhköä juosta tukka putkella *lumisohjossa vain sen takia, että saa jostakin muutaman sentin halvemmalla kuin toisaalta. Sitä paitsi bensa on niin kallista, että halvempien hintojen hyöty palaa pakokaasupäästöinä helposti taivaalle jo muutaman ylimääräisen kilometrin matkalla.

Bensa on niin kallista, että halvempien hintojen hyöty palaa pakokaasupäästöinä helposti taivaalle jo muutaman ylimääräisen kilometrin matkalla.

Postilaatikkoon kertyvä mainoslehtien kasa nostattaa minussa lähinnä ärsyyntyneen reaktion, mikä suomalaiskansalliseen tapaan mitataan torjuvana suhtautumisena itse asiaan eli alennushöpötykseen.

Mutta joskus naksahtaa laskuri päälle.

Kotipakastin hajosi pahimpaan jouluhäsäkkään, ja tilalle piti ryhtyä järjestelemään uutta ja nopeasti. Hommaisinko parhaaseen A-ryhmään kuuluvan laitteen vai hieman edullisemman vähemmillä energiankulutusluokkaa mittaavilla A-kirjaimilla varustetun koneen? Energiankulutukseltaan pienimmän laitteen ilmoitettiin syövän 210 kilowattituntia vuodessa.

Kilowattitunti yleissähköä maksaa Lahti Energiassa noin 7,5 senttiä plus verot ja siirtomaksu eli kutakuinkin 15 senttiä. Vuosikulutukseksi tulee 31,5 euroa.

Se "energiasyöpömpi" kone kuluttaa 250 kilowattituntia vuodessa, siis euroina 37,5. Eroa koneiden energialaskussa on vaivaiset kuusi euroa vuodessa. Jotta kalliimpi härveli tulisi kannattavaksi hankinnaksi, sitä pitäisi käyttää lähes 20 vuotta.

Postilaatikkoon kertyvä mainoslehtien kasa nostattaa minussa lähinnä ärsyyntyneen reaktion.

Ei mahdu kalloon tämä hintapolitiikka. Nykypäivän kodinkone ei kestä lähellekään kahtakymmentä vuotta. Hyvä jos viisi vuotta, sanoo nimimerkki "kokemusta on".

Senttien ja eurojen kanssa pitää siis olla tarkkana.

Pakastin-episodista innostuneena ryhdyin pitkästä aikaa tutkiskelemaan Energiamarkkinaviraston nettisivuilta kilowattituntien hintoja muualla maassa. Sähköyhtiöiden hintaviidakossa selviytyminen edellyttää aikamoisia nettitaistelijan taitoja, mutta jotain sentään olen saanut irti.

Jos ostaisin sähköni Lahti Energian sijasta halvimmasta mahdollisesta energiayhtiöstä, säästäisin sata euroa vuodessa. Ja paikkoja, joista saisin sähköni halvemmalla kuin omasta kaupungista on tusinan verran. Se niistä täkäläisistä halvoista asumiskustannuksista, joilla Lahti on tavannut aikaisemmin ylpeillä.

Sähköyhtiötä en ole kuitenkaan vaihtanut – toistaiseksi. Energiamarkkinaviraston laskurissa ei ole huomioitu siirtomaksua, jonka osuus on suurin piirtein puolet laskusta. Niinpä selvitystyöni on kesken.