1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin sataman uudistuttava - kivihiilen tuonti vähenee

Porin Satama on pakotettu etsimään uusia asiakkaita liikennevirran nostamiseksi. Kivihiilen tuonti on vähentynyt rajusti ja suuntauksen uskotaan jatkuvan. Uusia asiakkaita etsitään nyt muun muassa bioenergiasta ja kaivosteollisuudesta.

Kotimaan uutiset
Laivan lastausta Porin satamassa.
Antti Laakso / Yle

Porin Satama etsii uusia asiakkaita liikennevirran nostamiseksi. Satama tarvitsee uutta liikennettä, sillä kivihiilen tuonti on vähentynyt ja suuntauksen uskotaan jatkuvan. Porin Tahkoluotoon tuotiin viime vuonna vain noin kolmasosa edellisen vuoden kivihiilimäärästä.

- Viime vuonna kävi 20 ja edellisenä vuonna yli 80 hiililaivaa. Jos 60 laivaa jäi tulematta, niin tottakai se vaikuttaa erittäin paljon, kertoo satamajohtaja Jaako Nirhamo.

Energiapolitiikka ei puhu kivihiilen puolesta ainakaan pitkällä juoksulla, joten kausiluonteiset vaihtelut voidaan nyt unohtaa. Porin satamajohtajan työaika kuluukin suurelta osin uusia asiakkaita etsiessä. Katseet on kohdistettu muun muassa bioenergiaan ja kaivosteollisuuteen.

- Haluamme pitää itsemme mahdollisten satamien joukossa ja sen eteen tehdään koko ajan töitä.

Jos 60 laivaa jäi tulematta, niin tottakai se vaikuttaa erittäin paljon

Porin satamajohtaja Jaakko Nirhamo

Porin satamassa runsaasti tilaa

Samanlaisia mietteitä on monessa muussakin satamassa, sillä liikennemäärät tippuivat viime vuonna koko maassa. Porin satamassa lasketaan nyt vahvuuksien varaan. Niitä ovat muun muassa lähes jäävapaat ja syvät väylät. Myös fyysistä tilaa on vaikka muille jakaa.

- Porissa tilan olemassaolo on ilman muuta mahdollisuus. Monessa satamassa on klustereita, jossa samalle alueelle on keskittynyt sekä satama että paljon teollisuutta, jotka tukevat toinen toistaan, sanoo Suomen Satamaliiton apulaisjohtaja Kirsti Tarnanen-Sariola.

Lue seuraavaksi