Pahoinpidelty oululaisvaltuutettu ei suostu pelkäämään

Viikonloppuna Oulun keskustassa ystävänsä kanssa pahoinpitelyn kohteeksi joutunut Janne Hakkarainen ei halua muuttaa elämäntyyliään tai sitä miten liikkuu kaupungilla.

Kotimaa

Viime viikonloppuna ystävänsä kanssa öiseen aikaan Oulun keskustassa ystävänsä kanssa liikkunut Janne Hakkarainen joutui miesjoukon pahoinpitelemäksi.

- Lähdin saattamaan ystävääni hänen kotiinsa. Matkalla miesjoukkio huomasi meidät ja alkoi huudella asiattomuuksia. He seurasivat meitä ja kävivät lopulta käsiksi. He provosoituivat siitä, että miespuolinen ystäväni toteutti sukupuoltaan ei-totutulla tavalla, naiseksi pukeutuneena.

Hakkarainen on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Maanantaina hän on normaaliin tapaan yliopistolla luennoilla, mutta viikonlopun tapahtumat saavat myös Oulun kaupunginvaltuustossa istuvan Hakkaraisen mietteliääksi.

- Mustelmat ja ruhjeet lähtevät pois. Tietenkin tapahtuma pysäyttää pohtimaan asioita. En kuitenkaan aio muuttaa elämäntyyliäni tai sitä miten liikun kaupungilla tämän tapahtuman jälkeen.

Öiseen aikaan saattamaan

Hakkarainen oli päättänyt lähteä saattamaan ystävänsä kotiin. Onko siis niin, että Oulussa poikkeavasti pukeutuvan pitää valmistautua öiseen aikaan kohtaamaan ikävyyksiä?

- Ennakkoon ajattelin, että saattaa tapahtua jotain epämiellyttävää. En kuitenkaan osannut kuvitella, että mitään pahoinpitelyn kaltaista voisi tapahtua. Kuvittelin enemmänkin, että jonkinlaisia solvauksia tai ahdistelua, jotka voivat yksinään liikkuvalle olla luomassa turvattomuuden tunnetta.

Hakkarainen korostaa, että hänen mielestään on hyvien tapojen mukaista saattaa ystävä kotiin, olipa hän mies- tai naispuolinen kotiin pimeään aikaan.

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan mukaan epäasiallista käyttäytymistä vähemmistöjä kohtaan esiintyy Oulussa, mutta pahoinpitelyyn tilanne kärjistyy harvoin.

- Huutelua saattaa tapahtua paljonkin, mutta hyvin harvoin nämä asiat ovat aiheuttaneet sen, että joutuu pahoinpitelyn kohteeksi.

Ilmapiiri muuttunut

- Olen itse 25-vuotias ja elänyt aina Oulussa. Nyky-yhteiskunnassa on huolestuttavia virtauksia, että vähemmistöt ja heitä puolustavat ihmiset kokevat itsensä uhatuksi, Janne Hakkarainen pohtii viikonlopun tapahtumien jälkeen.

Hakkaraisen mielestä viikonlopun kahakassa ei ollut merkkejä siitä, että kimppuun käyneet olisivat edustaneet mitään tiettyä aatesuuntaa.

- He vaikuttivat tavallisilta nuorilta miehiltä, jotka ovat viettäneet iltaa keskenään. Ilmeisesti heillä oli jotain kaltaisiamme ihmisiä vastaan. Kaupunginvaltuutettuna koen, että minun puolustettava niitä arvoja, joita koen tärkeiksi. Erilaisiin vähemmistöihin kohdistuu väkivaltaa tai sen uhkaa, mutta se ei välttämättä ylitä uutiskynnystä. Moni välivaltatapaus jää valitettavan usein piiloon.

Oulun Setan puheenjohtaja Liisa Alanampa kiittelee pahoinpitelyn väliin tulleita sivullisia.

- Voi luottaa siihen, että ei jää yksin, jos jotakin tapahtuukin.

Oulun Seta julkilausumassaan kiittänyt väliin tulleita kaupunkilaisia. Myös Oulun kaupungin johto ja Oulun yliopiston ylioppilaskunta on ovat tuominneet teon.

Kaupunginjohtaja Matti Pennanen sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen tuomitsevat kaikenlaisen väkivallan. Heidän mukaansa Oulun halutaan olevan monikulttuurinen ja suvaitseva, turvallinen ja viihtyisä elinympäristö kaikille oululaisille.