1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisten heinäsirkka toi Sapporosta hopeaa

Kouvolalainen Icemen Team veisti Japanin kansainvälisessä lumenveistokilpailussa mansikanlehdellä istuvan heinäsirkan. Teos vakuutti tuomarit hopeamitalin arvoisesti. Samainen ryhmä voitti tammikuussa SM-kisojen taidesarjan.

"Kuuletko soiton" -teoksessa heinäsirkka istuu ahomansikan lehdellä. Kuva: Veijo Oinonen

Kouvolalaiset Veijo Oinonen ja Pertti Selin sekä iittiläinen Kari Laitinen ovat niittäneet mainetta lumenveistokilpailuissa. Tammikuussa Icemen Team nappasi kultaa Kemissä pidetyn kilpailun taidesarjassa teoksella ”Ihan hanurista”. Myös vuosi takaperin joukkue voitti SM-kultaa, tuolloin teoksella ”Kuuletko soiton” ja sillä voitolla he lunastivat paikan viime viikolla Japanissa pidettyyn kansainväliseen lumenveistokilpailuun.

Japanin Sapporossa he veistivät vuoden takaisen teoksensa, jossa heinäsirkka istuu ahomansikan lehdellä. Heinäsirkka on Oinosen mukaan onnen symboli on Japanissa ja se myös näkyi ja kuului veistosta tehdessä.

- Ympäriltä kuului riemun kiljahduksia, joten aistimme, että näin todella taitaa olla.

Teoksen tekemiseen Sapporossa oli varattu neljä päivää aikaa. Työ aloitettiin maanantaina ja se saatiin valmiiksi torstai-iltana. Veijo Oinosen mukaan lumenveisto Sapporossa oli vaativaa. Sää saattoi vaihtua muutamasta lämpöasteesta valtavaan lumimyrskyyn.

- Esimerkiksi keskiviikko oli hyvin sateinen ja lunta tuli parikymmentä senttiä. Torstaina puolestaan mentiin pakkasen puolelle. Eli meidän piti katsoa todella tarkkaan miten veistoksen tekeminen eteni.

Yleisö ja kilpakumppanit ihmeissään

Tuomariston kommentteja joukkue ei teoksestaan saanut, mutta yleisöpalautetta tuli.

- Teoksemme on hyvin yksityiskohtainen. Ilmeisesti yleisö ei ollut koskaan nähnyt tuollaista työtä Sapporossa ja heistä tuntui uskomattomalta, että lumesta voi sellaisen edes tehdä.  

Myös kilpailun voittanut Thaimaan joukkue kiinnostui suomalaisten työstä.

- He valokuvasivat sitä kovasti ja pitivät sitä ihmeellisenä työnä. Minä puolestani pidin heidän elefanttiaiheista työtä aivan mielettömänä!

Minä vain lähden veistämään ja sieltä se veistos löytyy lumikuution sisältä.

Veijo Oinonen

Veijo Oinonen arveli, että thaimaalaiset lumenveistäjät olivat kokkeja, jotka tekevät paljon jääveistoksia ravintoloihin.

- Se kulttuuri on heillä korkealla ja kyllä sen näki heidän teoksessaan. Veistäminen oli pikkutarkkaa ja upeaa. Itse en teosta tehdessä piirrä lumen pintaan kuten thaimaalaiset. Minä vain lähden veistämään ja sieltä se veistos löytyy lumikuution sisältä.

- Kyllä tämä reissu oli minullekin oppimatka lumenveistoon, toteaa komisenkymmentä vuotta lumenveistoa harrastanut Oinonen.

- Pääsin näkemään miten todella suuria veistoksia tehdään ja kun vielä meillekin menestystäkin tuli, niin matka oli minulle toiveiden täyttymys.

Kilpailun suuruus hämmensi Veijo Oinosen.

- Meidänkin teoksen ohi kulki ihmisten meri. Ja jos olisi halunnut poseerata kaikille valokuvia ottaville, niin työn tekemisestä ei olisi tullut mitään. Kyllä teoksestamme otettiin varmasti miljoonia kuvia.

Veijo Oinosen veistäminen ei tähän pääty, sillä ensi viikonloppuna hän osallistuu ystävänsä kanssa jäänveiston SM-kisoihin Tampereen Särkänniemessä. Oinonen myös jakaa innolla tietämystä ja taitoa; viikon päästä hän luennoi lumenveistosta Kuusankosken kirjastossa. Lisäksi Kouvolan seudulla järjestetään lähiaikoina erilaisia lumenveistotapahtumia, mihin Icemen Team lähtee avustamaan muun muassa lumikuutioiden teossa.

- Tämä on lumenveistäjän kiireisintä aikaa, toteaa veistäjäkonkari Veijo Oinonen.