Hyppää sisältöön

Aurinkosähkö tuo pian töitä Mikkeliin tai Saloon

Elektroniikkateollisuuden automaatio- ja komponenttivalmistaja Cencorp aikoo aloittaa aurinkosähkömoduulien valmistuksen Suomessa.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Yhtiö suunnittelee aurinkosähkömooduulien kokoonpanolinjaa joko Mikkelin tai Salon toimipisteeseensä. Kokoonpanolinjan on tarkoitus valmistua vuoteen 2014 mennessä.

Cencorpin toimitusjohtajan Iikka Savisalon mukaan uuden tuotannon liikevaihto ylittäisi parhaimmillaan 50 miljoonaa euroa. Toiminta työllistäisi joitain satoja ihmisiä.

- Työllistävä vaikutus tällä on kolmenumeroinen luku. Sen verran voin sanoa, että nykyinen työntekijämäärämme Suomessa ainakin kaksinkertaistuu. Töihin tarvitaan ainakin automaatio-osaajia ja tuotantoammattilaisia, Savisalo kertoo.

Tällä hetkellä Cencorpilla työskentelee Salossa 50 ja Mikkelissä parikymmentä henkilöä. Savisalon mukaan yhtiö päättää aurinkosähkömoduulien valmistuspaikasta ensi viikolla.

Useita asiakkaita tarjolla

Aurinkosähkömoduuleille tuntuu olevan nyt kysyntää. Cencorp on tehnyt aiesopimuksen virranjohdekomponenttien toimittamisesta kiinalaiselle aurinkosähkömoduulien valmistajalle. Komponentit valmistetaan Cencorpin Pekingin tehtaalla, josta on varattu asiakkaalle ennusteiden mukainen tuotantokapasiteetti.

Cencorp neuvottelee myös useiden muiden merkittävien aurinkosähkömoduulien valmistajien sekä näiden asiakkaiden kanssa. Osapuolten väliset neuvottelut tilauksista ovat vielä neuvotteluvaiheessa eikä sopimusten toteutumisesta siten ole vielä varmuutta. Lisäksi yhtiö on ostanut Sunweb Solarin aurinkosähkömoduuliliiketoiminnan vuoden alussa.

Yhtiön ulkopuolisten arvioiden mukaan CBS-virranjohteiden maailmanmarkkinan odotetaan nousevan miljardeihin euroihin vuoteen 2020 mennessä.