1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jäälohkareessa piilee taideteos

Järvilinnassa Laukaassa neljän maan joukkueet veistävät jäästä esiin ainutlaatuisia taideteoksia.

Jään veistoon tarvitaan saha, skraappoja ja tasoittimia. Kuva: Jenny Huttunen / Yle

Jääveistosten teko Järvilinnassa alkoi sunnuntaina jäälohkareiden sahaamisella. Jäät saatiin Leppävedestä. Yhdellä lohkareella on painoa 250-300 kiloa. Lohkareet siirrettiin Järvilinnan pihaan.

Maanantaina paikalle saapuivat neljän maan edustajat. Suomen lisäksi jäänveistotapahtumaan osallistuvat joukkueet Mongoliasta, Venäjältä ja Kiinasta. Kyseessä on yksi Jäälinna 2013 tapahtumista ja Laukaaseen veistonäytös saatiin mesenaatti Kauko Sorjosen ansiosta. Hän maksaa viulut ja tarjoaa paikan.

Kyseessä on kutsunäyttely ja tekijät ovat kansainvälistä huipputasoa. Esimerkiksi Mongolian joukkue voitti vastikään Korkeasaaressa järjestetyn jäänveistokilpailun. Myös Kiinan joukkue on kiertänyt eri puolilla maailmaa ja menestynyt.

"Jää on kirkasta ja sää ihanan lauha"

Kiinalaiset Zhang Gui Yuaun ja Zhang Guangfu aloittivat maanantaina ensimmäisinä urakan. Heidän mielestään tarjolla oleva jää on erittäin hienoa, Zhang Guangfu arvelee kirkkauden johtuvan puhtaasta ilmastosta.

Myös sää miellyttää veistäjiä.

- Täällä on erittäin hyvä sää ja on kiva, kun ei ole liian kylmä. Kotona Harbinissa on nyt 40 pakkasastetta, Zhang Guangfu kuvailee.

Vasta torstaina nähdään mitä syntyi

Edes järjestäjät eivät vielä tiedä, millaisia taideteoksia Jäälinnan pihalle nousee. Tapahtuman järjestäjiä edustava Jäälinna ry:n toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen naureskelee, että sen verran on tiedossa, että näkemyksiä ystävyydestä on tulossa.

- Teema on Hyvää ystävänpäivää! On hauska nähdä, syntyykö tällä teemalla abstrakteja vai esittäviä taideteoksia. Onko mukana eläimiä vai ihmisiä? Sen saamme nähdä keskiviikkoiltana, jolloin veistosten pitäisi valmistua. Lopputulos on aina yllätys, miellyttävä yllätys.

Jyväskylässä pidettiin ensimmäiset SM-kisat

Lumenveistokilpailuja on Suomessa pidetty vuodesta 1980 alkaen. Ensimmäiset kisat järjestettiin Jyväskylässä Laajavuoressa. Tuomo Jantunen oli jo tuolloin mukana järjestäjän, Suomen Ladun, joukoissa.

- Voittaja Jyväskylässä oli Äidin syli -niminen teos. Se on jäänyt mieleen. Teos oli tehty niin, että lapset saattoivat käydä istumassa oikeasti veistoksen sylissä. Jantunen kertoo.

Sittemmin  materiaali vaihtui lumesta jäähän. Järvilinnassa ei kilpailla vaan paneudutaan toteuttamaan näkemyksiä ystävyydestä. Yleisö on järjestäjien mukaan tervetullut seuraamaan veistosten syntymistä ja kokeilemaan jo valmista liukumäkeä.